2023 november 28

Európai Unió – Új tag érkezik?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton váratlan látogatást tett Kijevbe, hogy jobban szemügyre vehesse Ukrajna haladását az uniós tagság előfeltételeinek teljesítésével. Amit pedig ezek után mondott meglepte a világot. Ukrajna uniós tagságának gondolata már eddig is borzolta a kremli farkasokat, azonban Von der Leyen kijelentése most új perspektívába helyezheti az orosz-ukrán helyzetet.

Mi lesz Ukrajna sorsa?

Az utóbbi napokban az Izrael-Hamász háború került a reflektorfénybe, és a lassan két éve húzódó orosz-ukrán háború pedig háttérbe szorult. Most azonban az Európai Bizottság elnökének szombati látogatásáról érdemes pár szót ejteni. Kényes témáról van szó, amely a 2022. február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború óta csak tovább bonyolódott. Ukrajna már 2022 februárjában, napokkal Oroszország teljes körű inváziója után kérte csatlakozását az Európai Unióhoz. Bár a napokban arról számoltunk be, hogy Moszkva talán készen állhat a konfliktus utáni tárgyalásokra, az Ukrajna uniós csatlakozásában tett előrelepések azonban tovább nehezíthetik a helyzetet.

Von der Leyen a szombati látogatását követően csodálatát fejezte ki Ukrajna fejlődésével kapcsolatban, és kijelentette: „Azt kell mondanom, hogy kiváló előrelépést értek el, lenyűgöző ezt látni”. Magabiztosan beszélt arról, hogy a reformok befejeztével Ukrajna hatalmas előrelépést tehet a csatlakozási folyamatban. Majd később azt is hozzátette, hogy a szerdán esedékes uniós értékelésben várhatóan részletezik majd azt is, hogy Ukrajna mennyit haladt előre a különböző gazdasági, jogi és egyéb kritériumok teljesítése terén, amelyek lehetővé teszik a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Fontos találkozóra készül Európa

A jövő heti jelentésnek döntő szerepe lehet abban, hogy megkezdődhetnek-e a csatlakozási tárgyalások Kijevvel. A Bizottság értékelése után a következő mérföldkőre decemberben kerülhet sor. A december közepén tartandó ülésükön fogják ugyanis az európai vezetők megvitatni, hogy kezdeményezzenek-e hivatalos tagsági tárgyalásokat Ukrajnával. A helyzet nehézségét emeli, hogy a döntéshez szükség van mind a 27 tagállam egyhangú támogatására.

Címlapkép forrása: Shutterstock