2024 május 25

Szlovénia – Bezzeg náluk nőtt a GDP

A szlovén hazai össztermék (GDP) 2,1 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a szlovén statisztikai hivatal szerdán. A szezonálisan kiigazított adatok 1,8 százalékos éves növekedést mutatnak, míg az előző negyedévhez képest a GDP változatlan szinten maradt.
A jelentés szerint az előző év azonos időszakához képest a belföldi fogyasztás 1,7 százalékkal, a végső fogyasztás – amely a háztartásokat és az államot is magában foglalja – 2,0 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal esett. Négy egymást követő negyedév negatív növekedése után 2024 első negyedévében a bruttó beruházások 0,9 százalékkal nőttek. Míg a bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,6 százalékkal emelkedett, ami jelentős lassulás 2023 növekedési dinamikájához képest.

A lassulás az építési projekteknél volt a legmarkánsabb. Az import és az export valamivel alacsonyabb volt, mint 2023 első három hónapjában, de a visszaesés kevésbé volt látványos az elmúlt három negyedévhez képest. Az első negyedévben az export 0,6 százalékkal csökkent, míg az import 0,9 százalékkal esett vissza. A külkereskedelmi mérleg hozzájárulása a GDP növekedéséhez 0,2 százalékpont volt – ismertette a távirati iroda.

Címlapkép forrása: Shutterstock