2024 május 21

Pompásan teljesít az euróövezet gazdasága

Az euróövezetben és az Európai Unióban is nőtt a gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben éves és negyedéves összehasonlításban egyaránt – az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett nem végleges számításai szerint.

Az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 0,3 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve szezonális kiigazítással. Amikor az euróövezetben 0,1 százalékos csökkenést, az EU-ban stagnálást mértek. Éves összevetésben is azonos, 0,4 százalékos GDP-növekedés volt az euróövezetben és az EU-ban. A tavalyi negyedik negyedévben az euróövezetben 0,1 százalékkal, az EU-ban 0,2 százalékkal nőtt a GDP éves szinten. Az előző negyedévihez képest a legnagyobb növekedést Cipruson (+1,2 százalék) és Írországban (+1,1 százalék) jegyezték fel. Csökkenés pedig két országban volt, Hollandiában és Svédországban, egyaránt 0,1 százalékos – közölte a távirati iroda.

Az EU vezető nemzetgazdaságai közül Németország GDP-je negyedéves szinten 0,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévi 0,5 százalék csökkenés után. Franciaország GDP-növekedése negyedéves összehasonlításban 0,1 százalékról 0,2 százalékra. Olaszországé 0,1 százalékról 0,3 százalékra gyorsult. Míg a spanyol GDP-növekedés a tavalyi negyedik negyedévhez hasonlóan az idei első negyedévben is 0,7 százalék volt. Az Eurostat június 7-én ismerteti a felülvizsgált és július 19-én a végső számokat a GDP első negyedévi alakulásáról.

Az Eurostat ugyancsak szerdán számolt be arról, hogy a foglalkoztatottak száma az idei első negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az euróövezetben. Valamint 0,2 százalékkal az EU-ban negyedéves összevetésben, miután a tavalyi utolsó negyedévben hasonló mértékű volt a növekedés. Éves szinten a foglalkozatottak számának a növekedése 1 százalékra mérséklődött az idei első három hónapban az euróövezetben a tavalyi utolsó negyedévi éves 1,2 százalékról. Az EU-ban az éves növekedés 1 százalékról 0,7 százalékra lassult.

Címlapkép forrása: Shutterstock