Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Romlott az euróövezeti gazdasági hangulatindex

Júliusban romlott a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) kedden azt közölte, hogy hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) mínusz 14,7 pontra romlott a júniusi mínusz 8,5 pontról. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé rossz, mínusz 10,5 pontos index szerepelt júliusra.

A mutató az idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta, azonban májusban ismét negatívra váltott. A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezeti feltételekről jelentősen romlott, a mutatószám mínusz 59,5 pontra csúszott vissza a júniusi mínusz 56,5 pontról.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója mínusz 12,2 pontra gyengült a júniusi mínusz 10 pontról, míg jelenlegi helyzeti mutatója júliusban mínusz 44,4 pontra esett a június mínusz 41,9 pontról. Achim Wambach, a ZEW elnöke azt mondta, hogy pénzügyi piaci szakértők a gazdasági helyzet további romlását jósolják az év végére, aminek fő oka a rövid távú kamatlábak emelkedése az euróövezetben és az Egyesült Államokban.

A romló kilátásokat erősíti, hogy viszonylag gyengén szerepelnek az olyan fontos exportpiacok, mint például Kína. A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével – közölte a távirati iroda.