2024 július 25

Putyin már a háborúra koncentrál – Hatalmas orosz támadás érkezhet

Június óta a háborúval kapcsolatos hírek főként az ukránok régóta várt ellentámadásáról szóltak. Több hónapos előkészület után indították el az ukránok a nagy offenzívát, azonban jócskán elmaradtak a várt eredményektől. Az orosz csapatoknak elegendő idejük volt, hogy több stabil védelmi vonalat is kialakítsanak. A nyugat az ellentámadástól várta az áttörést, hiszen rengeteg fegyvert és felkészülési időt kaptak az ukrán csapatok. Most viszont Ukrajna megtörte a csendet. Nagyon úgy néz ki, hogy sikerült felszabadítani a Zaporizzsja megyében található Robotine települést. A híreket az ukrán haderő számos hivatalos platformon keresztül megerősítette. Ez lehet az ukrán ellentámadás eddigi legnagyobb sikere. Stratégiai szempontból is fontos lehet az áttörés, hiszen az oroszok egyik jelentős erődje volt a település, ahol az ukránok komoly veszteségeket szenvedtek el. Úgy tűnik a mélyen beágyazott orosz védelmi vonalak közül az elsőt sikerült megtörni.

A Prigozsin-ügy után támadásra készül Putyin

A belső gondok a háttérbe szorultak, a Prigozsin-ügy körüli felhajtás kezd elhalványulni. Az ország figyelme kezd visszatérni a frontvonalra. Kedden a Kreml bejelentette, hogy Putyin nem vesz részt Prigozsin temetésén mondván, hogy ez a család dolga, és a Kreml nem is tudott a temetésről. A múlt hét szerdán történt repülőszerencsétlenség körülményeit továbbra is homály fedi. Egyesek szerint Putyin keze van a dologban. A Kreml viszont Prigozsin pilótáját gyanúsítja, és a merénylet első számú gyanúsítottjának nevezte őt.

A belső viszályok ellenére a háborús gépezet robog tovább. Amint arról már beszámoltunk heves harcok folynak a déli fronton. Ezen felül az ukrán hírszerzési információk szerint az orosz haderő 110 ezer katonával készül nekimenni Kupjanszknak és Limannak.

Komoly pusztítást okozott Moszkva vasárnap este Poltava városában. Az ukrán ipari üzemet érő rakétatámadásban három ember veszítette életét. További négy ember megsebesült, egy másik személy pedig eltűnt a támadásban.

Címlapkép forrása: Shutterstock