2024 július 25

Új fázis – jelentheti ez a háború végét?

Másfél év háború után világossá vált, hogy a felek egyszerűen nem bírnak egymással. Új megoldás kell a két ország közti ellentét rendezésére. Az oroszok pár hetes ostrom helyett egy másfél éve tartó véres háborúban ragadtak. Ezen felül az ukránok régóta várt ellentámadása sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Vajon itt van az ideje elgondolkodni a harcok békés lezárásán?

A háború békés megoldására vár a világ

Az utóbbi napokban egyre nagyobb figyelmet kaptak a béketárgyalások, hiszen hatalmas pusztítással van az orosz-ukrán háború. Erre egy lapáttal még rátesz az is, hogy az ukrán ellentámadás nem halad olyan tempóban, mint azt várták. A nyugat az ellentámadástól várta az áttörést, hiszen rengeteg fegyvert és felkészülési időt kaptak az ukrán csapatok. Azonban az oroszoknak ennek köszönhetően volt idejük stabil védelmi vonalakat kialakítani a teljes frontvonal mentén. A szilárd talpakon álló orosz védelemmel meggyűlik a bajuk az ukránoknak. A katonai szakértők a háború elhúzódására figyelmeztetnek. A több évig tartó harcok hatalmas nyomást helyeznének az ukrán csapatokra és a gazdaságra, illetve nemzetközi partnereikre. Új megoldásra lesz szükség, hiszen továbbra is mindkét fél azt gondolja, hogy még van miért küzdeni. Oroszország nem adhatja fel, nem veszíthet hiszen az végzetes hatással lenne az orosz rezsimre. Az ukránoknál pedig még nem fogyott el a harci szellem, és nem hajlandók lemondani az elvesztett területekről.

Hogyan és mikor érhet véget a háború?

Bár elakadt az ukrán ellentámadás, nem érezheti nyeregben magát Putyin sem, és ezt jól mutatja az is, hogy az elmúlt napokban Moszkva látványosan feltekerte a béketárgyalásokkal kapcsolatos retorikát. Sokak szerint ez egy taktikai húzás az oroszoktól, hogy még jobban hátráltassák az ukrán ellentámadást. Mások szerint a többnapos orosz–afrikai csúcstalálkozó volt Putyin elnök békés megoldás iránti érdeklődésének katalizátora. A találkozó során az országok arra érték Putyin elnököt, hogy minden tőle telhetőt tegyen meg a háború békés lezárása érdekében. Kijev közben nyíltan elzárkózik az orosz kapcsolatfelvételi kísérletektől, és a hétvégén tartott béketárgyalásokról Oroszországot ismét kizárták. Nyilvánvalóan a két ország követelése nagyon távol áll egymástól, és éppen ezért az előrelépéshez közös megbeszélésekre lenne szükség. Pár hónapja a nyugati nagyhatalmak Kínát, Putyin egyik legnagyobb szövetségesét kérték fel arra, hogy előmozdítsa a békét, azonban azóta sem történt szignifikáns előrelépés.

Borítókép forrása: Shutterstock