2024 április 17

Nincs megállás a román infláció számára

Tavaly augusztushoz képest 7,92 százalékkal drágultak a nem élelmiszerek, 2,97 százalékkal kerültek többe a szolgáltatások, az élelmiszerekért 2,7 százalékkal fizetett többet a lakosság. Az év elejétől számítva a fogyasztói árindex 4,67 százalék volt. Az előző hónaphoz képest 0,24 százalékos volt az infláció augusztusban.

A Román Nemzeti Bank az idén immár harmadszor módosította felfelé az inflációs várakozását, így az idei év végére 5,6 százalékos fogyasztói árindexre számít. A jegybank a jövő évi inflációs előrejelzését is emelte, így a korábban jelzett 3,0 százalék helyett 2022 végére 3,4 százalékos fogyasztóiár-emelkedést valószínűsít – adta hírül a távirati iroda.

A román alapkamat a történelmi mélypontnak számító 1,25 százalékon áll. Az idén a jegybank várakozásain felül nőtt az infláció főleg azért, mert tavaly júliustól liberalizálták a földgáz árát, az év elejétől pedig a villamosenergiáét a lakossági fogyasztók számára, ami az energiaárak átlagosan 21 százalékos emelkedéséhez vezetett.