2024 július 14

Nem nőtt jelentősen a rossz kinnlevőségek összege

A kedvezőtlen külső hatások, köztük a makrogazdasági bizonytalanságok és a geopolitikai feszültségek környezetében is jórészt stabil maradt tavaly a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közép- és kelet-európai működési gazdaságaiban a londoni pénzintézet hétfőn bemutatott éves összesítése szerint.

A feltörekvő európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított EBRD a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli az NPL-állomány alakulását. Együttműködve az Európai Bizottsággal, az Európai Beruházási Bankkal (EIB), a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbank-csoporttal.

Hétfőn Londonban közzétett 28 oldalas éves beszámolójában az EBRD kimutatja, hogy a 2023 decemberében zárult egy évben kis mértékű, 0,9 százalékos növekedéssel 27,5 milliárd euróra emelkedett a rossz kinnlevőségek összege a vizsgált 17 közép- és kelet-európai bankrendszerben. Az országcsoportban Magyarország is szerepel. A pénzintézet hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az összegszerű növekedés ellenére a térségi bankrendszerek együttes bruttó követelésportfoliójához mért átlagos NPL-ráta tavaly 0,2 százalékponttal 2,1 százalékos mélységi rekordra csökkent. A magyar bankrendszer bruttó NPL-kategóriás kinnlevőségi rátája az átlagnál nagyobb mértékben, 0,5 százalékponttal mérséklődött 2023 egészében, és december végén 3,3 százalék volt az EBRD hétfői kimutatása szerint.

befektetés hozam

A térségi NPL-rátát az EBRD olyan törtszámból konvertálja, amelynek számlálójában a teljes NPL-összeg, nevezőjében a bruttó kinnlevőségállomány szerepel. A hétfői jelentés szerint a nem teljesítő kinnlevőségportfoliókra képzett fedezeti ráta térségi átlagban továbbra is erőteljes. December végén a rosszhitelállomány 64,8 százalékának felelt meg.

Megkezdődött a kockázatos kinnlevőségeknek csökkenése

Az EBRD kiemeli, hogy tavaly végre megkezdődött azoknak a kinnlevőségeknek (az Európai Bankhatóság terminológiájában Stage 2 megjelölésű hiteleknek) a csökkenése is, amelyeknek a hitelkockázata a folyósítás idején megállapított kockázati szinthez képest a futamidő során számottevően növekedett.

Az EBRD adatai szerint a Stage 2 hitelállomány a decemberrel zárult tizenkét hónapban 0,8 százalékponttal 11,32 százalékra csökkent a közép- és kelet-európai bankrendszerek átlagában. A bank hangsúlyozza ugyanakkor, hogy még ez a Stage 2-ráta is elég magas.

Az EBRD teljes működési területén belül a háború sújtotta Ukrajnában a legmagasabb a nem teljesítő banki kinnlevőségek aránya. Ez 2023 végén 37,4 százalék volt, de a londoni pénzintézet hangsúlyozza, hogy az ukrajnai NPL-ráta tavaly 0,8 százalékponttal csökkent.

Képek forrása: Shutterstock