2024 július 19

Júniusban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásokkal összhangban lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett előzetes adatai szerint.

Júniusban az euróövezetben az éves infláció az elemzői várakozásoknak megfelelően 2,5 százalék volt a májusi 2,6 százalék után. Egy évvel korábban, tavaly júniusban 5,5 százalék volt az euróövezeti fogyasztói árindex éves emelkedésének mértéke. Havi összevetésben 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak május után júniusban is. Az Eurostat előzetes becslése alapján júniusban az energiaárak 0,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest a májusi 0,3 százalékos emelkedést követően. Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának éves növekedési üteme 2,5 százalékra lassult júniusban a májusi 2,6 százalékról.

A szolgáltatások júniusban 4,1 százalékkal drágultak az előző hónapban jegyzett azonos mértékű áremelkedést követően. Az energia, élelmiszerek, alkoholok és dohánytermékek ára nélkül számított éves euróövezeti maginfláció május után júniusban is 2,9 százalék volt az elemzők által várt 2,8 százalék helyett. A júniusra vonatkozó végleges adatokat július 17-én ismerteti az Eurostat.