Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Megcsappant a brit gazdaság teljesítménye

Az előzetes becslésben valószínűsített stagnálás helyett 0,1 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) az idei harmadik negyedévben.

Az ONS a második negyedévre szóló növekedési becslését is rontotta: a korábban kimutatott 0,2 százalékos növekedés helyett a módosított pénteki adatsor alapján stagnált a GDP-érték április és június között az első negyedévhez képest. A harmadik negyedévre számított 0,1 százalékos visszaesés felveti annak a kockázatát, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba kerül, ha a negyedik negyedévben is csökken a hazai össztermék. Technikai recesszió a konszenzusos meghatározás szerint akkor alakul ki, ha egy gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben visszaesik.

Kedvezőtlen előjel ebből a szempontból, hogy októberben 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék az előző hónaphoz képest. Ez jóval gyengébb teljesítmény a vártnál. Az elemzői előrejelzések többsége stagnálást, a borúlátóbb prognózisok is csak 0,1 százalékos visszaesést valószínűsítettek októberre. A statisztikai hivatal kiemelte, hogy a szolgáltatási szektor teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent július és szeptember között. Ez az ágazat a brit GDP-érték 80 százalékát állítja elő. Az előzetes becslés 0,1 százalékos visszaesést valószínűsített a szolgáltatási ágazatban a harmadik negyedévre.

Az ONS számításai szerint a háztartások egy főre jutó, szabadon rendelkezésre álló reáljövedelmi hányada (RHDI) a harmadik negyedévben mindössze 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévi 2,3 százalékos növekedés után. Nagy-Britanniában a hosszabb távra szóló előrejelzések is a korábban vártnál jóval gyengébb reálgazdasági teljesítménnyel számolnak. Az Office for Budget Responsibility (OBR) prognózisában 2024-re 0,7 százalékos, 2025-re 1,4 százalékos növekedést valószínűsített a brit gazdaságban. Ez meredeken rontott előrejelzés, az intézet előző előrejelzésében ugyanis erre a két évre 1,8, illetve 2,5 százalékos növekedési várakozás szerepelt.

A cég szerint a prognózisok jelentős rontását az infláció által a reálbérekre gyakorolt nyomás, a kamatok emelkedése és a kormányzati támogatások leépítése indokolja. Az OBR számításai szerint a nagy-britanniai életszínvonal 3,5 százalékkal alacsonyabb lesz a koronavírus-járvány előtti szintnél – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock