2024 május 25

Mi történt a német iparral?

A vártnál kevésbé csökkent márciusban a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése szerint.

Márciusban szezonális és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent a német ipari termelés volumene az előző havihoz képest, az egy évvel korábbitól pedig naptári kiigazítással 3,3 százalékkal maradt el. A piac az ipari termelés 0,6 százalékos havi csökkenését várta márciusra. Februárban 1,7 százalékos volt a havi növekedés, éves összevetésben pedig 5,3 százalékos volt az elmaradás. Márciusban az iparban az energiaipar és az építőipar kivételével a termelés szezonális és naptári kiigazítás után 0,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest – ismertette a távirati iroda.

Ezzel szemben a beruházási javak termelése 0,1 százalékkal emelkedett. A fogyasztási cikkek termelése viszont 1,4 százalékkal, a közbenső termékeké pedig 0,6 százalékkal csökkent. Az energiaágazatban 4,2 százalékos volt a termelés csökkenése. Az építőipari termelés 1,0 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Márciusban az építőipar kivételével az iparban és az energiaiparban naptárhatástól megtisztítva 3,4 százalékkal csökkent a termelés tavaly márciushoz képest.

Címlapkép forrása: Shutterstock