2024 július 21

Mérséklődött, de továbbra is magas a cseh költségvetés hiánya

Júliusban 214,1 milliárd koronára mérséklődött a cseh költségvetés hiánya a júniusi 215,4 milliárd koronáról – közölte a cseh pénzügyminisztérium kedden Prágában.

A cseh állam gazdálkodása az idei év első hét hónapjában a második legrosszabb az önálló állam megalakulása (1993) óta – jegyezte meg a CTK hírügynökség. A tavalyi költségvetési hiány 192,7 milliárd korona volt. „Július az idei második hónap, június után, amelyben csökkent a költségvetési hiány. Azzal számolunk, hogy ez a tendencia folytatódhat. Amennyiben sikerült a minisztériumoknak megállapodniuk további mintegy 20 milliárd korona nagyságú takarékossági intézkedésekben, akkor az év végi hiány a tervezett 295 milliárd korona körül alakulhatna” – jelentette ki Zbynek Stanjura pénzügyminiszter.

Elismert pénzügyi szakértők azonban kételkednek a miniszter kijelentésének realitásában. „Bár az állam rekordnagyságú osztalékot kap a CEZ-től és a különadók is nagyon sok pénzt hozhatnak az államkasszának, a kiadási oldalon továbbra is ott vannak a nagy kiadások a magas nyugdíjakra, az energetikai problémák által sújtott cégek és a lakosság megsegítésére, illetve az államadósság kezelésének növekvő költségei. Ez megkérdőjelezi a miniszter kijelentésének hihetőségét” – mutatott rá Václav France, a Deloitte társaság fő gazdasági szakértője. A cseh állam bevételei éves összehasonlításban az első hét hónap alatt 17,2 százalékkal, a kiadások 16,2 százalékkal növekedtek – mutat rá a szaktárca közleménye. A cseh költségvetés hiánya Andrej Babis kormánya idején a koronavírus-járvány kezelése következtében ugrott meg mintegy 500 milliárd koronára, és Petr Fiala új kormánya ezt a hiányt próbálja csökkenteni, kezelni egy komplex intézkedéscsomaggal, amely ősszel kerül a parlament elé. Az intézkedéscsomag, kiemelten a nyugdíjak inflációhoz mért eddigi automatikus emelkedésének jelentős mérséklése, komoly társadalmi vitákat váltott ki. Parlamenti elfogadása azonban valószínűsíthető tekintettel az ötpárti koalíció jelentős többségére.

Borítókép forrása: Shutterstock