2024 április 22

Háború – Zelenszkij kiborult, világégést hoz az ukrán katasztrófa?

Az orosz erők gyorsan átvették a kezdeményezést miután észlelték Ukrajna lőszerhiányát. A nyugati szövetségesek körében is egyre nagyobb a pesszimizmus, mivel az elmúlt hetek alatt Avgyijivka és több közeli falu is orosz kézre került. A politikai, háborús és gazdasági nehézségek egyre jobban meglátszanak Zelenszkij elnökön. Szakértők szerint az orosz áttörés és a területek elvesztése ébresztőként kell, hogy hasson Ukrajna szövetségesei számára. Zelenszkij már idén is közel kerülhet ahhoz, hogy elveszítse a háborút.

Ha Ukrajna elesik, akkor NATO-orosz összecsapás jön?

Több magas pozícióval rendelkező szakértő, politikus is felszólalt már azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna elfoglalása után Putyin nem áll meg. Miután tehát beköltöznek, ha beköltöznek Magyarország szomszédságába, Boris Pistorius, német védelmi miniszter szerint Oroszország kevesebb, mint egy évtizeden belül megtámadhatja a NATO-országokat. Egyes országok már meg is kezdték a felkészülést. Lettország, Litvánia és Észtország megállapodtak, hogy létrehoznak egy közös védelmi övezetet Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határaikon a növekvő biztonsági aggályok miatt. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagon első embere szerint, ha Ukrajna elesik, jó esély van rá, hogy NATO-orosz háború lesz.

Rendkívül súlyos a helyzet, Zelenszkij kiborult

Hosszú hónapok riogatása után mostanra valóban kritikus helyzetbe került Ukrajna. Putyin túlterhelte az ukrán védelmet, lőszer nélkül viszont a csapatok nem tudnak mit kezdeni az orosz nyomással. Zelenszkij kiborult, szerinte elfogadhatatlan, hogy a nyugati viták miatt nem érkeznek fegyverek az országba. Ukránok halnak meg amiatt, hogy „politikai játszmák” zajlanak Nyugaton. A politikai, háborús és gazdasági nehézségek egyre jobban meglátszanak Zelenszkij elnökön. Már az ukránok is egyre kritikusabban szemlélik az elnök tevékenységét.

Címlapkép forrása: Shutterstock