2024 május 29

Gyorsult az infláció Spanyolországban, de alacsonyabb a miénknél

Spanyolországban a fogyasztói árak éves növekedése az előzetesen közölttel összhangban 3,2 százalékra gyorsult márciusban a februári 2,8 százalékot követően – derült ki a spanyol statisztikai hivatal (Instituto Nacional de Estadística – INE) pénteken közzétett végleges adataiból.

Az éves infláció gyorsulásához egyebek mellett az is hozzájárult, hogy a lakhatás és közművek, a közlekedési szolgáltatások, az üzemanyagok, valamint a rekreációs és kulturális szolgáltatások növekvő mértékben drágultak éves összevetésben. Havi bázison ugyancsak az előzetesen közöltnek megfelelően 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban a februári 0,4 százalékos növekedés után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított éves maginfláció 3,3 százalékra, 2022 februárja óta a legalacsonyabbra mérséklődött márciusban a februári 3,5 százalékról – ismertette a távirati iroda.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedési üteme az előző havi 2,9 százalék után 3,3 százalék volt márciusban, havi szinten pedig 1,4 százalékkal emelkedett az előző havi 0,4 százalékos növekedést követően.