2024 május 25

Fincantieri – Bődületesen nagy üzlet, túlságosan merész lépés?

Az olasz Fincantieri (FCT.MI) hajógyártó bejelentette, hogy megvásárolja a Leonardo (LDOF.MI) víz alatti fegyverzeti rendszereit, és ezzel 415 millió eurós vállalati értéket ad tengeralattjárókkal foglalkozó üzletágának.

A felvásárlás 300 millió euró fix összegből, valamint a korábban Whitehead Alenia Sistemi Subacquei néven ismert UAS üzletág 2024-es teljesítményéhez kapcsolódó 115 millió euróból áll. A finanszírozás egy legfeljebb 500 millió eurós, két részre osztott tőkebevonással történik. Az 1,15 milliárd eurós piaci kapitalizációval rendelkező hajóépítő részvényei 7,5%-os csökkenéssel zártak. Miután több mint 9%-ot estek, mivel az elemzők aggódtak az ügylet finanszírozására javasolt feltőkésítés nagysága miatt. Az üzlet értékén felüli forrásokat a Fincantieri védelmi üzletágának további fejlesztésére kívánja felhasználni. Ez egy gyorsan növekvő szektor, amelyre az állami ellenőrzésű vállalat nagy hangsúlyt fektet.

Az állami hitelező, a Cassa Depositi e Prestiti (CDP) vállalta, hogy a tőkeemelés egy részét felvállalja – közölte a Fincantieri. Az akvizíció összhangban van a vállalat szélesebb körű stratégiájával, amely szerint a vállalat akvizíciók útján kíván növekedni, egyre nagyobb hangsúlyt fektetve a védelmi ágazatra – amely jelenleg bevételeinek mintegy 25%-át teszi ki -, miközben megerősíti pozícióját a tengeralattjáró üzletágban. Pierroberto Folgiero, a Fincantieri vezérigazgatója szerint az ügylet „döntő mérföldkő” a csoport számára, amely alátámasztja a vállalat tervezett ipari fókuszát. Külön nyilatkozatban a Leonardo vezérigazgatója, Roberto Cingolani elmondta, hogy az ügylet a védelmi vállalat üzleti portfóliójának racionalizálására irányuló terv része.

Címlapkép forrása: Shutterstock