2024 május 25

Maradnak az ukrán és a moldáv termékek behozatalára vonatkozó szabályok

Az Európai Unió Tanácsa további egy évvel meghosszabbította annak az ideiglenes kereskedelmi rendeletnek a hatályát, amely szerint Ukrajna és Moldova túlnyomórészt vámok és mennyiségi korlátozások nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit. Köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át – tájékoztatott az uniós tanács.

Az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett behozatali vámok és kvóták felfüggesztése 2025. június 5-ig marad. A moldáv termékekre kivetett behozatali vámok és kvóták felfüggesztése pedig 2025. július 24-ig marad érvényben.

Az új rendelet értelmében az Európai Bizottság sürgős intézkedéseket hozhat. Bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet. Amennyiben az ukrán behozatal, különösen a mezőgazdasági termékek uniós behozatala miatt jelentős zavar keletkezik az EU, illetve a tagállamok piacain.

Az ideiglenes kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítása mellett az EU védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek. Ugyanis az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek esetében. Nevezetesen a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében.

Ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében feljegyzett behozatali mennyiségek átlagát, a vámok újra kivethetők lesznek. Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról.

Képek forrása: Shutterstock