2023 március 23

Európa és Kína – közeleg a titánok harca

Európa sokkal jobb állapotban zárta le a 2022-es évet, mint azt a kezdetekben gondoltuk, amikor az oroszok elkezdték kihasználni az energiapiaci befolyásukat. Most azonban komoly kihívással kell szembenéznünk. Kína, a világ második legnagyobb gazdasága ébredezik téli álmából, ami azt jelenti, hogy a szűkös kínálatú LNG-ért most az eddigieknél is nagyobb harcok alakulhatnak ki. Kína a teljes 2022-es év folyamán a koronavírus járvány leküzdésére koncentrált, amely erős korlátozásokkal és lezárásokkal járt. A gazdasága lelassult, és a kitűzött fejlődési céljuktól teljesen elmaradtak. Most azonban, hogy a decemberben bejelentett enyhítések utáni káosz kezd kitisztulni a szakértők erős fellendülést jeleznek előre. A tavalyi év Kína kereslete nélkül is elképesztően volatilisre sikerült, hiszen jókora pánik alakult ki, amikor az Európai Uniót magára hagyták az oroszok. A Dutch TTF, európai referenciaérték 2022 augusztusában elérte a mindenkori csúcsát, közel 340 euró/megawattórát. Ez 640 százalékos növekedést jelentett a 2021-es augusztusi árakhoz képest.

(www.shutterstock.com)

Kiélezett küzdelem a szabad kapacitásért

Kína zéró-covid politikája igazi áldás volt Európa számára, mivel segített az ázsiai gázárak megszelídítésében, ezáltal támogatva az LNG áramlását az európai prémium piac felé. Ezen politika hirtelen elhagyása azonban félelmet keltett több elemzőben is, hogy a kínai kereslet – különösen az energia iránt – erősen visszapattan. Az LNG kínálati mennyiségének emelése időbe telik, tekintettel a beruházás tőkeintenzitására. Kína fellendülésével jöhetnek a szabad kapacitásért folytatott harcok. Ezt tavaly is láthattuk, amikor aki kapja marja elven, a fennmaradó szabad kapacitásokat azok szerezték meg, akik többet fizettek érte.

(www.shutterstock.com)

Attól függően, hogy a kínai kereslet fellendülése megvalósul-e, Európa kemény versenyre számíthat idén is a készletekért. Az LNG, amely nem kötött a hosszú távú szerződésekhez, a legmagasabb ajánlatot tevő országé lehet. Európa azonban ez év február 15-től bevezette a gázárplafont. Ez a korlát elrettentő lehet a potenciális beszállítók számára, ha magasabb árat regisztrálnak más piacokon. Az árplafon akkor lép életbe, ha a Dutch TTF árfolyama több, mint három napig 180 euró felett tartózkodik. Ha ezt a sapkát még a tavalyi elején vezették volna be, akkor Európának komoly kihívást jelentett volna, hogy feltöltse a tárolóhelyeit.

Forrás: gisreportsonline.com

Címlapkép: Shutterstock