2024 február 28

Lássuk hogyan alakult az euróövezet gazdasága

A várt gyorsulás helyett a novemberivel megegyező volt a gazdasági aktivitás zsugorodása decemberben az euróövezetben a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank beszerzésimenedzser-indexeinek az alakulása alapján.

A felmérés csütörtökön közzétett adatai szerint decemberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) 47,6 pont lett. Ez megegyezett a novemberivel és erősebb a december közepén ismertetett 47 pont előzeteshez képest. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a csökkenése. 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi. Elemzők a kompozit adat alapján arra számítanak, hogy miután az euróövezet gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal zsugorodott a második negyedévhez képest, nagy valószínűséggel a negyedik negyedévben is csökkent az együttes GDP negyedéves szinten. Azaz technikai értelemben bekövetkezett a recesszió.

A kedden ismertetett végleges decemberi feldolgozóipari BMI 44,4 pontra erősödött a novemberi 44,2 pontról. Míg a szolgáltatóipari BMI 48,7 pontról 48,8 pontra változott decemberben csütörtökön közölt végleges adat szerint. Az euróövezet kompozit beszerzésimenedzser-indexe decemberben a hetedik, a feldolgozóipari indexe a kilencedik, a szolgálatóipari pedig az ötödik egymást követő hónapban mutatott teljesítménycsökkenést 50 pont alatti értékkel – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock