Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

DAX – mi vár rá az ingatag mozgás után?

A német tőzsdeindexről az év közel felének eltelte után is elmondható, hogy egyelőre szép emelkedést hozott a 2023-as esztendő. Az utóbbi napokban azonban mégsem a szárnyalásé volt a főszerep, volt, hogy rést nyitva hagyva esett a DAX a rossz nemzetközi tőkepiaci hangulatban.

Aggodalmak a tőzsdén

A múlt héten több okból is aggodalmaskodhattak a befektetők, és ez bizony az árfolyamokban is meglátszott az irányadó nemzetközi tőzsdeindexek tekintetében. Az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos bizonytalanság igen sokáig mérgezhette a kereskedők hangulatát. Miután azonban az amerikai képviselőház megszavazta az adósságplafon emelését, már lassan lekerülhetett a napirendről a többször negatív piaci hangulatot okozó kérdés. Mindeközben azonban továbbra is jelen van a tartós inflációval, így a tartósan magas kamatokkal kapcsolatos aggodalom. A nagy jegybankok monetáris politikája ugyanis kiemelt fontossággal bírhat a részvények megítélésére vonatkozóan is. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gazdasági visszaesést kell elviselnie a cégeknek az infláció leküzdése érdekében. Az orosz-ukrán háború okozta regionális bizonytalanság pedig szintén növelhette a kockázatkerülést.

DAX – technikai elemzés

Az OTP Global Markets által ma kiadott technikai elemzés foglalkozik a német tőzsdeindex grafikonjával is. Az elemzés szövege szerint az elmúlt két hétben már adott eladási jelzést a görbe, mivel réssel tört lefele az esés. Az utolsó két napi emelkedés miatt viszont az lehet a kérdés az OTP elemzői szerint, hogy ezt semlegesíti-e és új csúcsra tör-e az index. Az elemzés szövege alapján ha gyengébb vételi aktivitást tapasztalunk, és maximum kedden újra esés jön, akkor az emelkedési kísérlet elhalhat. Az 15625-ös szintet kellene megtörnie ahhoz, hogy komolyabb problémával szembesüljön az index, felfele a 16250 felett a 16875 lehetne elérhető – szól az elemzés. Ellenállásnak a 16250, a 16875 és a 17500 lettek megjelölve, míg támaszként a 15000, a 13750, a 12500, a 11250 és a 10000 szolgálhat az OTP elemzőinek véleménye alapján.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!