Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Megmenekülhet Törökország gazdasága

Recep Tayyip Erdogan török elnök új kabinetjének bemutatásakor Mehmet Simsek volt gazdasági vezetőt nevezte ki új pénzügyminiszterré. A kinevezés ami némi optimizmusra adhat okot, hiszen Simsek sokkal közelebb áll a megszokott gazdasági nézőponthoz, mint Erdogan.

Piacbarát politika

Simsek piacbarát politikájáról volt ismert milelőtt 2015 és 2018 között az ország miniszterelnök-helyettese lett.

Erdogan, akinek a 2023-as elnökválasztáson aratott győzelme azt jelenti, hogy uralmát egy harmadik évtizedre is meghosszabbítja, az egészségügyi és a kulturális miniszter kivételével lecserélte kabinetjének legtöbb tagját.

Vissza a szakadék széléről

Az, hogy Simsek új csapatot hoz létre a kulcsfontosságú gazdasági portfólióban, azt jelentené, hogy „elég erős kontrollt gyakorol majd a szélesebb gazdaságpolitika felett” – mondta Timothy Ash, a BlueBay Asset Management vezető EM Sovereign Stratégája e-mailben. „A török gazdaságnak van esélye arra, hogy visszahúzódjon a szakadék széléről” – folytatta.

A Goldman Sachs elemzői hasonlóképpen azon a véleményen vannak, hogy az új kinevezés nagyobb esélyt adhat az ortodoxabb politikára.

„Úgy véljük, Mehmet Simsek új pénzügyminiszterré választása növeli annak valószínűségét, hogy a monetáris politika ortodoxabb irányba mozdul el” – írta a Goldman június 3-án kelt jelentésében.

Törökország monetáris politikája jelenleg a növekedésre és az exportversenyre való törekvésre helyezi a hangsúlyt az infláció megfékezése helyett. A hagyományos monetáris politikával szembeszegülve Erdogan azt a nem konvencionális nézetet támogatja, hogy a kamatemelés növeli az inflációt. Emiatt a központi bankot kamatcsökkentési ciklusra állította a kiugró infláció közepette.

A török líra az elmúlt években jelentősen leértékelődött, részben Erdogan politikájának és az ország központi bankja feletti befolyásának köszönhetően. Ez az esés az elnökválasztás második fordulója óta tovább fokozódott, és Erdogan újbóli kinevezését követően újabb mélypontra süllyedt.

A lírát 21,1023 dolláron jegyezték a dollárral szemben, miután az évet nagyjából 18,6935-ös árfolyamon kezdte.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock