2024 július 21

DAX – nagyot esett, mi jöhet még?

Júliusban még történelmi csúcsra száguldott a német tőzsdeindex, a DAX. Azóta viszont nagyot fordult a világ, az irányadó nemzetközi részvényindexek augusztusban korrekcióba kezdtek, ennek következményeként pedig több havi mélypontra esett a DAX is. A befektetők a Fed szigora miatt aggódhatnak.

Aggodalmak vannak

A DAX index értéke a szokásosnál nagyobb kilengéseket mutatott az utóbbi időszakban. Jó példa erre a múlt pénteki kereskedési nap is, amikor intenzív emelkedés jellemezte a nap szinte egészét, majd pedig az utolsó másfél órában szinte az egész szárnyalást visszaadta a német részvényindex. Ez a hirtelen hullámzás is jól jellemzi a bizonytalan befektetői légkört. Nem véletlen, hogy a CNBC „Fear and Greed” indexe is a piaci szereplők félelmének rég nem látott szintjét mutatja. Az aggodalom legfőbb forrása vélhetően a Fed vártnál szigorúbb hangvétele. Tarthatnak tőle a piacok, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed sokáig fenntartja a szigorú monetáris kondíciókat. Ez pedig lassíthatja a gazdaságot, és emelheti a finanszírozási költségeket. Mindezek pedig az európai tőzsdei hangulatot sem hagyják érintetlenül.

DAX – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ mai technikai elemzései között megtalálható a DAX grafikonjának áttekintése is. Szerintük a felső lefele rés (16140-16240) továbbra is nyitva maradt, míg alul egy korábbi felfele hagyott rés tartja maga felett (15342-15424) az indexet. Az alsó rés hirtelen betöltése, vagy egy újabb réssel esés lefele komoly szigetfordulós mintát alakíthatna ki – áll az elemzésben. A piros vastag és az emelkedő zöld vastag ideális vonalak is egyre szűkítik a mozgást az elemzők szerint. Amikor a tavaly októbertől induló vastag zöld emelkedő trend is megtörik, akkor fordulhat át medve piacba a görbe az elemzés alapján. Ez időben még mindig hetekre lehet, de még idén zárul a szűkülés, így év végéhez közeledve ki fog mozdulni a szűkülésből mindenképp – írják. Ellenállásnak a 16250, a 16875, valamint a 17500 lettek megjelölve, míg támasz szerintük a 14375 és a 13750 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!