2024 június 14

DAX: esett, szárnyalt, mi jön most?

Nagyjából másfél héttel ezelőtt igen jelentős esést mutattak be az irányadó részvényindexek. A DAX-ot is magával ragadta a rossz hangulat, de múlt héten a német tőzsdeindex szinte folyamatos emelkedéssel visszaszerezte korábbi szintjeit. A technikai elemzés eszköztára szerint ezzel semlegesítésre kerültek az eladási jelzések.

Gyorsjelentési és nyári szezon

A nyári szezonnal némileg nyugodtabbak is lehetnének a piacok, de bőven vannak izgalmak így is. Most kezdődött el a gyorsjelentési szezon, a nagyvállalatok sorra számolnak be a 2023 második negyedévében elért eredményeikről. Mindez nem hagyja érintetlenül a piaci hangulatot sem, hiszen egy-egy tőzsdén jegyzett cég befektetői megítélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen eredményességet tudott felmutatni a megelőző időszakban.

Emellett a makroadatok is érdekesek lehetnek. Jól mutatja ezt, hogy az említett zuhanás döntően az amerikai munkaerőpiaci adat után következett be, ami növelte a piac félelmeit a Fed további kamatemelési tempója kapcsán. Ugyanezzel kapcsolatban jött ugyanakkor a megnyugvás is, amikor szerdán a vártnál kisebb amerikai inflációról érkezett adat.

DAX – technikai elemzés

Az OTP Global Markets elemzése alapján a két-három héttel ezelőtti eladási jelzéseket az elmúlt heti mozgások újra semlegesítették. Az elemzés szerint a múlt héten megpattanó DAX index még egy rést is hagyott felfelé, aminek a betöltése lehetne majd újra rossz jel. A hektikus kereskedésben a túlvett és túladott jelzések lehetnek újra mérvadók rövid távú kereskedésre – írják. A következő jelzés az OTP elemzőinek véleménye szerint a vastag zöld trendvonal alá kerüléssel jöhet el újra. Ellenállásként a 16250, a 16875, valamint a 17500 lett megjelölve az elemzésben, míg támasz a 13750, a 12500 és a 11250 lehetnek szerintük.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!