2024 június 20

Csökkent a romániai építőipari termelés volumene

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint. Közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A naptárhatástól megtisztított adatok 7,9 százalékos csökkenést mutatnak 2023 azonos időszakához képest. A nyers adatok szerint a lakóépületek terén 34,1 százalékos volt a csökkenés. A nem lakás rendeltetésű épületek terén pedig 1,6 százalék. Az infrastrukturális építmények tekintetében 6,8 százalékkal nőtt a termelés.

befektetés hozam

A naptárhatástól megtisztított adatok éves összevetésben 31,8 százalékos csökkenést mutatnak a lakásépítés, és 9,2, illetve 1,5 százalékos növekedést az infrastrukturális építmények és a nem lakás rendeltetésű épületek terén. Márciusban a nyers adatok szerint 3,5, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint pedig 1,2 százalékkal csökkent a romániai építőipar teljesítménye 2023 azonos időszakához viszonyítva. Februárhoz képest a nyers adatok az építőipari termelés 43,7 százalékos, a naptárhatástól megtisztított adatok pedig a 9,1 százalékos növekedését mutatták márciusban.

Képek forrása: Shutterstock