Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Váratlanul gyorsult a brit infláció

A várakozásokkal ellentétben gyorsult az éves brit infláció decemberben.

12,8 százalékos drágulás

A brit statisztikai hivatal beszámolója szerint a fogyasztói árak 4 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. Novemberben 3,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. Az elemzői előrejelzések 3,8 százalékos éves inflációt valószínűsítettek decemberre. Az ONS hangsúlyozza, hogy tavaly február óta először gyorsult az éves brit infláció. A statisztikai hivatal szerint a decemberi gyorsulás elsődleges oka az alkohol- és dohányáruk átlagosan 12,8 százalékos éves összevetésű drágulása volt.

Teljesült Rishi Sunak ígérete

A dohánytermékek ára 16 százalékkal, a szeszesitaloké 9,6 százalékkal emelkedett a decemberrel zárult tizenkét hónapban, jórészt a jövedéki adók emelése miatt. Azonban így is a kitűzött határidő előtt, már a 4,6 százalékos októberi éves inflációval teljesült Rishi Sunak miniszterelnök ígérete, hogy 2023 végére a tavalyi év elején mért szint felére csökken az inflációs ütem. A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és tavaly március között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot. 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékkal. A 2022 októberében elért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

befektetés hozam

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel. A tavaly decemberi infláció a gyorsulás ellenére is a második legalacsonyabb volt 2021 szeptembere óta. A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció még mindig a kétszerese a jegybanki célszintnek. A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja 2021 decemberében agresszív szigorítási ciklust kezdett. Az addigi 0,10 százalékos mélységi rekordról tizennégy kamatemeléssel a jelenlegi 5,25 százalékra – 15 éves csúcsra – emelte alapkamatát.

Nem módosítottak az irányadó kamatokon

Három legutóbbi kamatdöntő ülésén, szeptemberben, novemberben és decemberben – a brit gazdaság teljesítményének gyengülésére utaló adatokra reagálva – a Bank of England monetáris tanácsa nem módosította irányadó kamatát. A jegybank kormányzója, Andrew Bailey ugyanakkor nemrégiben kijelentette: túl korai lenne kamatcsökkentésről beszélni mindaddig, amíg az infláció a 2 százalékos célszint felett jár – ismertette a távirati iroda.

Borítókép forrása: Shutterstock