2024 július 21

Bankot alapít a román kormány

Jóváhagyta a Beruházási és Fejlesztési Bank (BID) alapító okiratának tervezetét csütörtöki ülésén a román kormány – számolt be az Agerpres hírügynökség.

A kormányhatározat szerint a pénzintézet általános feladata „a gazdasági és társadalmi fejlődés, a gazdasági versenyképesség, az innováció és a fenntartható gazdasági fejlődés támogatása a pénzpiac működési rendellenességeinek megszüntetése céljából.” A bank stratégiai céljai között szerepel a finanszírozás biztosítása életképes infrastrukturális beruházások számára, a magántőke bevonása beruházásokba és az uniós pénzek lehívási és felhasználási folyamatának a támogatása. A részvénytársaságként, 3 milliárd lejes (227 milliárd forint) alaptőkével működő BID kizárólagos tulajdonosa a bukaresti pénzügyminisztérium lesz. Az újabb romániai állami bank megalapításának az ötlete 2015-ben született meg, a Ponta-kabinet által elfogadott memorandum formájában – közölte a távirati iroda.

Az eredeti elképzelés szerint a pénzintézet elnevezése Románia Nemzeti Fejlesztési Bankja (BNDR) lett volna. 2020 márciusában a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik tagja benyújtotta a parlamentnek a BNDR létrehozását célzó törvénytervezetet, amit a szenátus meg is szavazott, a képviselőház azonban elvetette, mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezette koalíciós kormány nem támogatta. 2021 őszén, az ugyancsak PNL-s többségű Citu-kabinet sürgősségi rendelettel tervezte létrehozni a bankot, azonban végül nem került rá sor. Az egymást követő kormányok bankalapítási szándékát a mindenkori ellenzék élesen kritizálta, arra hivatkozva, hogy Romániának már van két állami pénzintézete, a CEC Bank és az EximBank, ezért nincs szükség egy harmadikra.