2024 május 20

Bahmut – véres csatában ragadtak az orosz katonák

A Bahmut városáért folytatott csata mostanra rengeteg emberéletet követelt. A harcok még tavaly ősszel kezdődtek meg, de azóta sem sikerült teljes kontrol alá hajtani a várost az oroszoknak. Az ukránok foggal-körömmel ragaszkodnak érte, még az Egyesült Államok tanácsát sem fogadták meg. Zelenszkij szerette volna a lehető legjobban kihasználni az utolsó védőbástya szerepét betöltő Bahmut városát. Bár az amerikaiak azt tanácsolták, hogy hagyják el a szétlőtt várost és készüljenek a tavaszi nagy ellentámadásra, az ukránok nagy kockázatot vállalva tovább védték azt. Mostanra viszont úgy tűnik jó döntést hoztak. A napokban már értesülhettünk arról, hogy az oroszok lőszerhiányban szenvednek, és most az áldozatok számáról is ijesztő adatok láttak napvilágot. A Fehér Ház becslése szerint december óta 20 ezer orosz katona vesztette életét Ukrajnában, melynek közel felét a Wagner-csoport zsoldosai teszik ki. Nem véletlenül vált a Bahmutért folytatott csata a háború legvéresebb összecsapásává. Az adatokból látni milyen mértékben eszkalálódott a háború, hiszen a mostani pár hónapos veszteségek a teljes első éves veszteségek felét teszik ki. A becslések szerint az első évben 35-42 ezer orosz katona, illetve 15-17 ezer ukrán katona vesztette életét.

(www.shutterstock.com)

A Bahmut városáért folytatott küzdelem

A harcok tovább folytatódnak a védőbástya megszerzéséért. A Wagner-csapatok lépésről-lépésre haladnak a városban. Egy orosz győzelem megdobhatná a csapatok morálját, azonban a legfrissebb hírek szerint erre lehet már nem kapnak esélyt Putyin csapatai. Az ukrán csapatok már szinte készen állnak az ellentámadásra, miközben az oroszok a lőszer-és emberhiánnyal szenvednek.

A tegnapi nap folyamán hatalmas pánik uralkodott el az országban, hiszen figyelmeztetést adtak ki Kijevben, valamint Ukrajna északi részén. A légiriadó figyelmeztetést azért aktiválták, mert atombombák szállítására is képes nagy hatótávolságú bombázó szállt fel Oroszországban. Közben a Kreml szerint dróntámadással akarták kivégezni Putyint az ukrán erők. A drónokat az orosz védelem semlegesítette. A feszültség viszont tovább nőtt a két ország között. A világ árgus szemekkel figyeli, hogy mi lesz a felek következő nagy lépése.

Forrás: aljazeera.com; reuters.com; mandiner.hu

Címlapkép: Shutterstock