2024 május 29

Az UniCredit stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában

Az UniCredit előrejelzése szerint Közép-Kelet-Európa (Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) gazdaságai 2024-ben 2,6% körüli növekedést fognak elérni. Míg 2025-ben 3,0% körüli növekedést várható.

A növekedés lakosságifogyasztás-vezérelt lehet, amit a gyorsabb reálbér-növekedés, a növekvő hitelfelvétel és az állami transzferek is segítenek. Tette hozzá Dan Bucsa, az UniCredit kelet- és közép európai vezető közgazdásza a „A kedvező környezet nyomán elhalasztott kiigazítások” című negyedéves jelentésben.

Az UniCredit stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában

A közgazdászok 2024-25-ben a GDP 3%-a alatti költségvetési hiányt várnak Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban és Szerbiában. 5% feletti hiányt Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovákiában és Lengyelországban, Romániában (a túlzottdeficit-eljárásba kerülés kockázata mellett), valamint Törökországban is.

A kiadvány szerint az EU bővítési folyamat felgyorsul. A stabil tőkeáramlás Bosznia-Hercegovina kivételével valamennyi közép- és kelet-európai országban fedezi a folyó fizetési mérlegek hiányát. Míg Románia és Törökország esetében várhatóan nemzetközi pénzügyi intézményektől, nemzetközi hitelfelvételből, illetve külföldi magánfinanszírozásból kerülhet fedezésre a többletfinanszírozási igény.

A második negyedéves kiadvány (CEE Quarterly) teljes változata itt olvasható: CEE Quarterly Q22024

Borítókép forrása: Shutterstock