2024 július 15

Az európai termelést veszélyezteti a beáramló ukrán baromfihús

Az ukrán baromfihús és tojásimport megállítását sürgette közös közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) arra figyelmeztetve, hogy az Európai Unióba korlátlan mennyiségben érkező termékek nemcsak az uniós termelés jövőjét, Európa önellátóképességét veszélyeztetik, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályosak.

Míg az uniós baromfiágazat szereplői szigorú élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi és állatjóléti szabályok betartása mellett termelnek, addig az ukrán gazdákra nem vonatkoznak az EU előírásai – emlékeztettek. Úgy látják: az Európai Bizottság ukrán importra vonatkozó vámot és kvótát érintő hatályos intézkedései miatt az elmúlt hónapokban jelentősen nőttek az ukrán szállítások. Emlékeztetnek, a liberalizáció előtt érvényben lévő uniós kvóta évi 90 ezer tonnára korlátozta az Ukrajnából származó baromfihús importját.

Az uniós statisztika szerint 2022 júniusa, vagyis a liberalizáció kezdete óta eltelt egy évben az EU több mint 218 ezer tonna baromfihúst importált Ukrajnából. A NAK és a BTT szerint a tojásimport számai még „hajmeresztőbbek”: 2022-ben négyszeres mennyiségű étkezési tojás érkezett Ukrajnából 2021-hez viszonyítva, 2023 márciusában pedig csaknem 100 millió ukrán étkezési tojást importált az unió, majdnem annyit, mint a 2021-es év egészében. Az idei első fél évben 204 százalékkal több tojást importált az EU Ukrajnából, mint egy évvel korábban.

Az agrárkamara és a terméktanács álláspontja szerint a háború sem indokolhatja, hogy az EU olyan politikai kedvezményt biztosítson Ukrajna számára, amely megengedi, hogy az uniós előírásoknak és követelményrendszernek meg nem felelő termékek juthassanak be a közösségbe. Az intézkedéssel ráadásul nem az ukrán népet, hanem néhány oligarchát támogat az EU – hangoztatta a NAK és BTT. Az EU-ba érkező minden importtermékre vonatkozóan kötelezőnek és ellenőrzöttnek kellene lenniük mindazon jogszabályoknak, amelyek az unió termelőire nézve kötelezőek. Ez nemcsak a tisztességes és egyenlő verseny, hanem élelmiszerbiztonság szempontjából és a fogyasztók érdekében is elvárható – írták. Ismertették, az EU élelmiszerrendszerében a becslések szerint 38 milliárd euró termelési értékkel és évi 2 milliárd eurót meghaladó exporttal büszkélkedhet a baromfiágazat, amely több mint 370 ezer embernek biztosít munkát és megélhetést.

Európa-szerte 25 ezer családi gazdaságban nevelnek magas színvonalon csirkét, pulykát és kacsát. Az ő érdekükben is fontos, hogy a gabonára bevezetett importkorlátozást az Európai Bizottság mielőbb kiterjessze a baromfihúsra és a tojásra is – sürgették. Amennyiben a következő években nem sikerül kivezetni az ukrán termékeket a belső piacról, akkor tartósan és jelentősen át fog alakulni az uniós szántóföldi növénytermesztés és a baromfiszektor szerkezete – vélekednek, hozzátéve, hogy ezzel gyorsan és fájdalmasan elhárul a mezőgazdasági akadálya Ukrajna uniós integrációjának.

A politikai következményeket a határmenti országok fogják elszenvedni, a gazdasági előnyöket pedig azok a beruházók élvezik majd, akik már most figyelik az ukrán befektetési lehetőségeket – figyelmeztet a NAK és a BTT. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hazai baromfitartók még a múlt évben magas áron megvásárolt takarmányt etetik, a magas termelési költségeket pedig az európai túlkínálat miatt nem tudják az árakban érvényesíteni. Az ágazat teljesítménye dinamikusan nőtt ez elmúlt évtizedben és a hazai szükségletet 30-40 százalékkal meghaladó belső ellátáson túl az agrárium egyik kiemelkedő exportteljesítményű ágazatának tekinthető – közölte a távirati iroda.