Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Áll a bál – Ekkor vetheti be Putyin az atomfegyvert

Továbbra is heves harcok zajlanak az ukrajnai frontszakaszon. Lengyelország is mozgolódni kezdett, miután Lukasenka elnök arról számolt be, hogy a Wagner-csoport meg akarja támadni őket. Egyelőre ezt Minszk nem engedi, de a lengyelek is elkezdtek felfegyverkezni. Jelentős mennyiségű haditechnikai eszközt csoportosítottak a belarusz határra. Közben a háború legvéresebb csatájának otthont adó Bahmut városában állomásozó orosz katonák újra komoly ukrán nyomás alá kerültek. Több fronton is véres harcok folynak, az oroszok Kreminnánál támadnak. Ez mellett továbbra is nagy aggodalmat okoz az atomfegyverek kérdése.

Atomfegyvert Belaruszba – Putyin kezében a világ sorsa

Nagyot ugrott az orosz-ukrán háború okozta aggodalom, amikor márciusban Putyin bejelentette az atomfegyverek áttelepítését. Júniusban történt meg az első nukleáris töltet Belarusz területére történő átszállítása. A kérdés innentől már csak az volt, hogy mikor is szeretné bevetni azokat Oroszország. Bár Putyin azt mondta, hogy csak az orosz államiság fenyegetése esetén kerülhet sor az atomfegyverek bevetésére, a világot ez nem nyugtatta meg. Talán Putyin egyik legnagyobb szövetségesének nyomásgyakorlása az egyetlen, amiben bízhatunk. Ugyanis, ha Oroszország atomfegyvert vetne be a háborúban, az súlyosan veszélyeztetné Kína külpolitikai és külgazdasági érdekeit. A legtöbb szakértő szerint viszont még a legmagasabb szintű kínai nyomásgyakorlás sem lesz elég, ha minden kötél szakad. Bár Kína és Oroszország „korlátlan barátsága” az orosz háborús gépezet szempontjából nagyon fontos, a háborús vereség elkerüléséért Putyin szinte bármire képes lehet. A Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) – az Amerikai Egyesült Államok legfontosabb katonai hírszerző szervezete – szerint semmi okunk kételkedni Putyin állításában, miszerint Oroszország az első adag taktikai nukleáris fegyvereket már elhelyezte Belarusz területén. Viszont azt is hozzátették, hogy valószínűleg Lukasenka semmilyen hatalommal nem rendelkezik az arzenál felett, amely nagy valószínűséggel teljes mértékben Oroszország ellenőrzése alatt áll.

Putyin már arról is beszámolt, hogy a teljes taktikai nukleáris fegyverarzenál szállítását az év végére fogják befejezni. Közben egyik sztárfegyveréből kezdett el Putyin gigantikus arzenált felhalmozni. Új hadiipari gyártóüzemet épít, ahol kizárólag az eddig Irántól beszerzett pilóta nélküli drónokat fognak előállítani. A Defense Intelligence Agency (DIA) szerint ezzel komoly nyomást gyakorolnak Ukrajna légvédelmére. A gyár várhatóan 2024 elején kezdi meg a működését. Látható tehát, hogy továbbra is hosszú távú háborúra készülnek a felek, és a béke jeleit egyelőre nem látni.

Címlapkép forrása: Shutterstock