Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

A török jegybank a vártnál kisebb kamatemelésről döntött

A török jegybank jelentős, de a piac által vártnál szerényebb kamatemelésről döntött csütörtökön.

A központi bank 6,5 százalékponttal, 8,5 százalékról 15 százalékra emelte az irányadónak számító, hétnapos repokamatot. A piac legalább 21 százalékot várt. A török jegybank 2021 márciusa óta először emelt kamatot, ami elmozdulást jelez a konvencionálisabb gazdaságpolitika irányába a magas infláció ellensúlyozása érdekében. A kamatemelés azt jelzi, hogy az ország távolodik Recep Tayyip Erdogan török elnök szokatlan meggyőződésétől, hogy a kamatcsökkentés az infláció ellen hat.

A hagyományos gazdaságelmélet ennek éppen az ellenkezőjét állítja, és a központi bankok világszerte gyorsan emelik a kamatot, hogy leküzdjék a fogyasztói árak megugrását. A jegybank csütörtöki közleménye szerint hozzálátnak a monetáris politika szigorításához a defláció mielőbbi elérése, az inflációs várakozások lehűtése és az ármozgások ellenőrzése érdekében. A májusban újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég átalakította gazdasági csapatát.

A török jegybank élére Hafize Gaye Erkant nevezték ki, aki korábban a Goldman Sachs Groupnál, valamint a First Republic Banknál töltött be vezető pozíciókat. Erkan az első nő a török központi bank élén. Az Erkan vezette török jegybank csütörtökön tartotta első kamatdöntő ülését. Törökországban az éves infláció csökkent ugyan az októberi 85,5 százalékos, kétéves csúcshoz képest, de továbbra is magasan áll, májusban mintegy 40 százalék volt – közölte a távirati iroda.