2024 június 14

A cseheknél bezzeg másfél év után újra nőtt a kiskereskedelem

Tavaly decemberben éves összehasonlításban 18 hónap csökkenés után újra emelkedtek a kiskereskedelmi forgalomból származó bevételek.

A növekedés éves szinten 0,9 százalékpont, míg havi összevetésben 1 százalék – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában. „A bevételek növekedése elsősorban az ipari cikkek és az üzemanyagok forgalmának köszönhető. Továbbra is folytatódott az élelmiszerforgalomól származó bevételek csökkenése” – mutatott rá Jana Gotvaldová, a statisztikai hivatal szakigazgatója sajtótájékoztatón. Az üzemanyagok forgalma éves összehasonlításban 3,7 százalékkal, az iparcikkeké pedig 1,3 százalékkal emelkedett. A másik oldalon az élelmiszerekért a kereskedők 0,7 százalékkal kevesebbet kaptak, mint 2022 decemberében. Ezek az adatok nem tartalmazzák az autók eladásának és javításának forgalmát, amely éves szinten 4,7 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 0,8 százalékkal emelkedett – ismertette a távirati iroda.

A számítástechnikai és mobiltelefonokat forgalmazó üzletek bevételei 6,6 százalékkal, a gyógyszertárak és az egészségügyi termékeket forgalmazó üzleteké pedig 10 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022 utolsó hónapjában. Az internetes üzletek bevételei 5,6 százalékkal nőttek. „Bár a most közölt adatok bizonyos meglepetést jelentenek és jónak mondhatók, a helyzetet továbbra is óvatosan kell kezelni. A csehek jelentős része bizonytalan, s ezért csak óvatosan költekezik” – mondta Tomás Volf, pénzügyi elemző a CTK hírügynökségnek.