2024 május 24

A cseh államé lett NET4GAS Holdings

A cseh állam kezébe került a csehországi gázvezetékrendszert üzemeltető NET4GAS Holdings társaság, amely eddig az Allianz Infrastructure Luxembourg és a Borealis Novus Parent társaságok közös tulajdonában volt.

Ezt közölte a CEPS, amely állami cégként az ország energetikai hálózatát kezeli. A NET4GAS Holdings új tulajdonosa a Cseh Elektroenergetikai Átviteli Rendszer (CEPS) állami vállalat. Ezentúl az áramátviteli rendszer mellett a gázvezetékrendszert is üzemeltetni fogja. Az európai és a cseh versenyhatóságok jóváhagyása alapján a CEPS és a NEZT4GAS kedden Prágában aláírta az átvételi szerződést. Azt írja közleményében a CEPS. A tranzakció értéke legfeljebb ötmilliárd korona. A pontos összeg azonban egyebek között a NET4GAS idei gazdasági eredményétől is függ- ismertette atáviratiiroda.

„A NET4GAS stabilitása alapvető feltétele a csehországi gázvezetékrendszer működésének és fejlesztésének. Tekintettel a szén fokozatos kivezetésére a cseh energiaiparból, megnő a földgáz szerepe cseh energetikai mixben, és általában az iparban” – nyilatkozta Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter. Tekintettel erre a helyzetre a cseh állam fontosnak tartja, hogy átvegye a gázvezetékrendszerek feletti ellenőrzést. A jövőben ezen a területren komoly állami beruházások vannak tervben – jegyezte meg. A NET4GAS egyebek között mintegy 4000 kilométer gázvezetéket és öt kompresszorállomást üzemeltet Csehországban.