Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Lassult az euróövezet gazdasági aktivitása

A várt javulás helyett lassult a gazdasági aktivitás decemberben az euróövezetben a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank beszerzésimenedzser-indexeinek az alakulása alapján.

Teljesítménycsökkenés minden szektorban

A felmérés pénteken közzétett előzetes adatai szerint decemberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) a várt 48,0 pont helyett 47,0 pontra csökkent a novemberi 47,6 pontról. A feldolgozóipari BMI a várt javulás, 44,6 pont helyett maradt az előző havi 44,2 ponton. A szolgáltatóipari BMI pedig szintén a várt javulás, 49,0 pont helyett csökkent 48,1 pontra 48,7 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi. Az euróövezet kompozit beszerzésimenedzser-indexe decemberben a hetedik, a feldolgozóipari indexe a kilencedik, a szolgálatóipari pedig az ötödik egymást követő hónapban mutat teljesítménycsökkenést 50 pont alatti értékkel – közölte a távirati iroda.

„Az euróövezet gazdasága továbbra sem szolgál fellendülésre utaló jelekkel. Éppen ellenkezőleg, a mutatók már hat hónapja folyamatosan csökkennek. A harmadik negyedév óta az euróövezet recesszióban van. Ennek a valószínűsége továbbra is kifejezetten magas” – kommentálta a NMI-felmérés előzetes adatokra támaszkodó megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza. Elmondta továbbá, hogy a szolgáltatási ágazat a feldolgozóiparhoz képest viszonylag stabilabb helyzetben van, és teljesítménye sokkal lassabban zsugorodik annál. Ez valószínűleg az infláció csökkenésének, valamint a bérek emelkedésének tudható be. Erősítve ezzel a lakosság vásárlóerejét, ami kulcsfontosságú elem az inkább fogyasztóorientált szolgáltatási ágazat számára.

Ki tudunk törni a recesszióból?

Mindezek figyelembe vételével sincsenek azonban arra utaló jelek, hogy a szolgáltatási ágazat ki tudna törni a lassuló pályáról. Nem túl bíztató jel a szolgáltatói ágazatok számára, hogy az új vállalkozások száma gyorsuló ütemben csökken, mint ahogy egyre gyorsabban csökken az elvégzendő megrendelésállomány mérete is. Az euróövezet legnagyobb nemzetgazdaságában, Németországban a kompozit BMI decemberben 46,7 pontra csökkent az előző havi 47,8-ról. Ezzel alatta maradva a 48,2 pontos piaci várakozásoknak. A német gazdasági aktivitás így már sorban a hatodik egymást követő hónapban lassult. Mégpedig mind a feldolgozóipar, min a szolgáltatóipar gyengülő teljesítménye miatt – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock