2023 december 07

A Ciarán után újabb viharciklon fenyegeti Európát?

Több, mint 160 kilométer per órás szél tarolta le Nyugat-Európát a napokban. Hatalmas pusztítást hagyott maga után a Ciarán nevű viharciklon az unió több országában is. Most újabb veszély leselkedik Európára. Mire kell készülni Magyarországon?

A Ciarán elkerült minket, vasárnap azonban újabb viharciklon érkezik

A Ciarán viharciklon már csak a legyengült formájában érte el Magyarországot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadós záporokra, zivatarokra és viharos szélre figyelmeztetett. Európa nyugati része azonban nem úszta meg ilyen könnyen. Már Magyarország szomszédságában is komoly fennakadásokat okozott a viharciklon. Az erős széllökések jelentős fennakadásokat okoztak Horvátországban, és a viharos hullámok miatt több tengerparti szakaszt is le kellett zárni. Sibenik és Split városának egy részét elöntötte a tenger, és több ház is megrongálódott. Az Egyesült Királyságban még szombatra is 40 árvízi figyelmeztetés maradt érvényben. A Ciarán pusztítása miatt közel 150 ezer otthon maradt áram nélkül. Külön figyelmeztetést adtak ki Anglia egész déli partjára, ahol szombaton további 30–40 mm csapadékkal számoltak. Több, mint 160 kilométeres szelek tépázták meg Franciaország északi csúcsát az Atlanti-óceán partvidékén. Több, mint 1 millió francia háztartás maradt áram nélkül csütörtökön.

Újabb viharciklon fenyegeti Európát, mi vár Magyarországra?

A Ciarán a hétvégén tovább pusztított Nyugat-Európában. A legtöbb csapadékot Spanyolország északnyugati részére, Franciaország délnyugati és északi partvidékére várták. Még el sem múlt az előző vihar, már be is jelentették a következő érkezését. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hasonló forgatókönyvre kell készülnie Európának, bár a Domingos névre hallgató ciklontól már nem várnak akkora pusztítást. Magyarországon is figyelmeztetést adtak ki, mivel viharos széllökésekre számítanak a szakértők, azonban ezen felül egyelőre komolyabb csapásra talán nem kell számítanunk. Vasárnap pedig országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar is, északon kiadós mennyiségű csapadék ígérkezik, írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.  

Címlapkép forrása: Shutterstock