2024 június 18

Hatalmas sallert vitt be a riválisainak a Samsung

A Samsung Electronics bemutatott egy új generatív mesterséges intelligencia modellt, jelezve, hogy a szoftver hamarosan megjelenhet az eszközeiken.

A generatív mesterséges intelligenciát a Microsoft által támogatott OpenAI és a tavaly indított ChatGPT népszerűsítette, amellyel óriási hajszát indítottak el a világ technológiai óriásai között a csúcsra törésért. A generatív MI az úgynevezett nagy nyelvi modelleken alapszik, amelyeket nagy mennyiségű adaton képeznek ki. A cég elmondása szerint a Samsung Gauss nevű technológiát az eszközökre telepített AI-alkalmazásokhoz alakították ki. Az AI-modellt Carl Friedrich Gaussról nevezték el. „A legendás matematikusról, aki megalkotta a normális eloszláselméletet, a gépi tanulás és az AI gerincét”.

A Samsung Gauss főbb funkciói

Az AI-rendszer több funkcióval rendelkezik.  A Samsung Gauss Language egy generatív nyelvi modell, amely segíthet e-mailek összeállításában és tartalmak fordításában. Javítja a fogyasztói élményt azáltal, hogy a termékekbe integrálva intelligensebb eszközvezérlést tesz lehetővé. A második funkció lehetővé teszi a házon belüli szoftverfejlesztők számára a gyors kódírást. Míg a harmadik, a Samsung Gauss Image képeket generálhat vagy szerkeszthet. A Samsung Gauss-t jelenleg az alkalmazottak termelékenységének növelésére használják, de a közeljövőben számos cég termékalkalmazásra is kiterjesztik, hogy új felhasználói élményt nyújtsanak – áll a Samsung sajtóközleményében.

Az Apple le van maradva

A Samsung lehet a világon az első készülékgyártó, amely generatív AI-t vezet be készülékeiken. Daniel Araujo, a cég mobil üzletágának alelnöke a vállalat múlt havi eredménybeszámolóján elmondta, hogy a generatív AI technológia valószínűleg a jövő évben jut el a vásárlókhoz. Az Apple, a Samsung legnagyobb riválisa még nem jelentett be saját generatív AI terméket, amelyekbőlg nagyon nagy előnyökre tehet szert. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a múlt hónapban az vállalat eredménybeszámolója során elmondta, hogy a technológiai óriás „dolgozik” a generatív mesterséges intelligencián, de további részletekkel nem kívánt szolgálni a nagyközönség számára.

Fotó: shutterstock.com, Forrás: cnbc.com