2024 június 21

Továbbra is a jókedv dominál a tengerentúlon

New Yorkban a DJIA-30 index 0,42 százalékkal, az S&P-500 index 0,14 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,02 százalékkal kezdett magasabban.

Az árfolyamemelkedés mögött elsősorban a pénzügyi ágazat részvényeinek a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban bekövetkezett erősödése áll. A Morgan Stanley részvénye több mint három százalékkal emelkedett, miután bejelentette osztaléka megemelését a harmadik negyedévre vonatkozóan. Hasonlóképpen a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs részvények is több-kevesebb emelkedésre tettek szert, miután a múlt héten sikerrel vették a Fed „stressztesztjét” és zöld utat kaptak osztalékuk emeléséhez.

A Wall Street és a Nasdaq vezető indexei az ötödik egymást követő nyereséges negyedévet fogják zárni a hónap végével a laza monetáris politikának köszönhetően. Az év eleje óta a DJIA index 12 százalékkal, az S&P index 14 százalékkal, a Nasdaq Composite 12 százalékkal erősödött a gazdasági aktivitás erősödésével és a vállalati eredmények javulásával párhuzamosan. A befektetők figyelme most már a júliusban induló második negyedévi tőzsdei eredménybeszámoló szezonra szegeződik majd, valamint a gazdasági aktivitás lendületének a megítélésére alkalmas, pénteken esedékes foglalkoztatási jelentésre.

Az olajár kedden emelkedett az előző napi másfél-két százalékos csökkenés után. Hétfőn mindkét olajtípus ára 2018 októbere óta a legmagasabb szintet érte el. Az OPEC prognózisa szerint a negyedik negyedévben a kínálat napi 2,2 millió hordóval marad majd el a felhasználás mögött, bőven hagyva teret a kitermelés növelésének. Piaci várakozások szerint az OPEC csütörtöki találkozóján termelése napi 550 ezer hordós növeléséről dönt augusztustól.

Az amerikai tőzsdék nyitásakor a WTI ára 0,82 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 73,51 dolláron, a Brent ára pedig 0,77 százalékkal ment fel 74,71 dollárra. A WTI 54 százalékkal, a Brent 47 százalékkal áll év eleji ára felett.

Az eurót 0,28 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1891 dolláron, az arany spot ára 1,27 százalékkal csökkent unciánként 1755,77 dollárra.