2024 február 28

Kétszázharmincezer RSV-elleni védőoltás érkezik az USA-ba

A csecsemőknek szánt, szűkös készletű légúti szinciális vírus (RSV) elleni védőoltás gyártói további 230 000 adagot biztosítanak januárban – közölte a Fehér Ház, miután amerikai kormányzati tisztviselők találkoztak a vállalatokkal, hogy megvitassák a téli kereslet kielégítését.

Íme a Beyfortus

A Sanofi (SASY.PA) közleménye szerint a további kínálat azt jelenti, hogy a cégek idén 1,4 millió adagot juttatnak el a gyógyszerből az Egyesült Államokba. Ez több mint 25%-kal több oltást, mint eredetileg tervezték. Joe Biden adminisztrációjának tisztviselői rendszeres találkozókat tartanak a Sanofi és az AstraZeneca (AZN.L) által közösen fejlesztett, Beyfortus névre hallgató csecsemők és kisgyermekek számára készített RSV oltás ellátásának javítása érdekében. „Az új Beyfortus adagok eredetileg a déli féltekén tervezett RSV szezonra szánt készletekből származnak. Ezeket az év végén, mielőtt a szezon elkezdődik, újra feltöltenek.” – mondta a Sanofi szóvivője.

„A családoknak hozzá kell férniük az RSV oltáshoz. Ez pontosan az, amiért az adminisztráció sürgeti a gyártókat, hogy állítsanak elő és bocsássanak ki elegendő RSV oltást az igényeknek megfelelően” – mondta Kelly Scully, a Fehér Ház szóvivője. Az RSV az Egyesült Államokban a csecsemők kórházi kezelésének legfőbb oka. Évente a csecsemők 1-3%-a kerül kórházba az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint. A 230 000 adag bejelentésére azt követően került sor, hogy szerdán tisztviselők találkoztak a Sanofival és az AstraZenecával. Ezt egy korábbi, 77 000 további adagra vonatkozó kötelezettségvállalás követte – szögezi a Reuters hírügynökség.

1,1 millió adag érkezhet jövőre

Az amerikai egészségügyi szabályozó hatóságok júliusban engedélyezték a Beyfortus injekciós antitestterápiát. Amely csecsemők és kisgyermekek RSV-fertőzésének megelőzésére szolgál. Az AstraZeneca és a Sanofi megerősítette, hogy a Beyfortus további dózisai január közepén lesznek elérhetőek. A vállalatok eredetileg azzal számoltak, hogy az Egyesült Államoknak 1,1 millió vakcinára lesz szüksége a 2023-2024-es RSV-szezonban – közölte a Sanofi. Azon dolgoznak, hogy tovább javítsák a jövő évi ellátást. „A Beyfortus iránti kereslet messze meghaladta a korábbi normákat” – mondta az AstraZeneca szóvivője.

Óktóber óta szűkös a kínálat. Ez a rossz hír pont akkor jött, amikor az RSV megbetegedések száma az Egyesült Államokban emelkedő tendenciát mutatott. Bár az esetek október közepe óta továbbra is meredeken emelkednek, még mindig elmaradnak a tavalyi tél során elért többéves csúcstól. Dr. Mandy Cohen, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának igazgatója a hét elején azt mondta, hogy az RSV megbetegedések az országban valószínűleg közelednek a csúcspontjukhoz, és az USA déli államaiban már el is érhették a maximumot.

Borítókép: Shutterstock