2024 május 22

Nincs minden a Coinbase ellen

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága többek számára meglepő módon hajlandó volt eleget tenni a Coinbase kérésének. A kriptovaluta bróker arra kérte a törvényhozó szervzet, hogy állítsa le az ügyfelei pereit, amíg a fellebbezések folynak. Így a vitákat a bíróságtól át lehet terelni a magánbíráskodás felé ami a brókrt számára előnyösebb lehet.

5-4

A bírák 5-4 arányban hozott döntésükkel hatályon kívül helyezték egy alacsonyabb szintű bíróság döntését. Az ügy egy olyan felhasználót érintett, akitől egy csaló pénzt lopott a számláján keresztül.

A vállalatok általában azért részesítik előnyben a választottbírósági eljárást, mert az eljárás olcsóbb és gyorsabb, mint a bírósági pereskedés, amely nehezebb lehet, és nagyobb a kockázata a magas kártérítési díjaknak.

A Coinbase lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy digitális valutákkal, például bitcoinnal és ethereummal bonyolítsanak tranzakciókat. A vállalat azt állítja, hogy felhasználói megállapodása előírja, hogy a vitákat választottbírósági eljárás útján kell rendezni.

Az ítéletet Brett Kavanaugh bíró írta alá, akihez négy konzervatív bírótársa csatlakozott.

Vegyes fogadtatás

Kavanaugh azonban megjegyezte, hogy a peres bíróságok tovább folytathatják a tárgyalást, amíg a választottbírósági kérdés a fellebbezés során eldől. Egy ilyen forgatókönyv miatt a választottbíráskodás előnyei, például a hatékonyság és a költségmegtakarítás „visszavonhatatlanul elveszhetnek – még akkor is, ha a fellebbviteli bíróság később arra a következtetésre jut, hogy az ügy valójában végig a választottbírósági eljárásra tartozott volna”.

A bíróság három liberális bírája és a konzervatív Clarence Thomas bíró különvéleményt fogalmazott meg.

„Mostantól bármelyik alperes, aki nem alaptalan érvet talál ki a választottbírósági eljárás mellett, nemcsak fellebbezhet, hanem szünetet is tarthat az ügyben – így a felperesek kárt szenvednek, elveszítik a bizonyítékokat, és időközben elfogy a türelmük és a finanszírozásuk” – írta Jackson.

Katherine Minarik, a Coinbase peres ügyekért felelős alelnöke üdvözölte a döntést.

Minarik szerint a döntés „elismeri, hogy a Coinbase-hez hasonló vállalatok, valamint ügyfeleink jelentős terheket viselnek, amikor a választottbírósági eljárásba tartozó ügyek ehelyett hosszadalmas és költséges bírósági eljárásokban folytatódnak. Értelemszerűen az alacsonyabb szintű bírósági pereket szüneteltetni kell, amíg a fellebbviteli bíróság eldönti, hogy az ügynek egyáltalán a bíróságon van-e a helye”.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock