Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Megugrott az amerikai bankok profitja

Az amerikai bankok adózott eredménye 70,8 milliárd dollár volt az idei második negyedévben, 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Ez áll az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) jelentésében.

Az FDIC jelentése a társaság felügyelete alá tartozó és jelentést publikáló 4645 kereskedelmi bank és takarékpénztár adatait tartalmazza. A második negyedévi nyereség 11 százalékkal, 9 milliárd dollárral elmaradt az idei első negyedévitől, részben a nem kamatjellegű bevételek csökkenése és a rossz hitelekre képzett céltartalék növekedése miatt. Az átlagos eszközarányos jövedelmezőség (ROA) 1,21 százalékra csökkent az első negyedévi 1,36 százalékról, de meghaladta a tavalyi második negyedévi 1,08 százalékot. Az átlagos nettó kamatmarzs éves szinten 48 bázisponttal, 3,28 százalékra nőtt, negyedéves összevetésben viszont 3 bázisponttal csökkent.

A jelentés összeállítói szerint a nettó kamatmarzs továbbra is felülmúlja a pandémia előtti 3,25 százalék átlagot. A problémásnak ítélt bankok száma az Egyesült Államokban 43 volt a második negyedévben, ami megegyezett az első negyedévivel. Az idei második negyedévben 2 új bankot alapítottak, 27 bank olvadt be másikba és egy bank ment csődbe. Az FDIC betétbiztosítási alapja a második negyedévben 897 millió dollárral, 117 milliárd dollárra nőtt – közölte a távirati iroda.