2024 július 13

Meglepetést okoztak az árak a tengerentúlon

A piaci várakozásokat meghaladó mértékben emelkedtek a termelői árak augusztusban az Egyesült Államokban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete (BLS) pénteken azt közölte, hogy az egy évvel korábbihoz képest 8,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak augusztusban, ami az adatok rögzítésének kezdete, 2010 novembere óta a legnagyobb mérték. Elemzők 8,2 százalékot vártak a júliusi 7,8 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben a júliusi 6,2 százalékról 6,7 százalékra emelkedett, ami az adatsor rögzítésének kezdete, 2014 augusztusa óta a legerősebb ütem. Havi összehasonlításban 0,7 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban.

Elemzők a júliusi 1 százalék után augusztusra 0,6 százalékot vártak. A havi szintű termelői maginfláció 0,6 százalék volt a júliusi 1 százalék után. Az elemzői várakozásokban 0,5 százalék szerepelt. Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Júliusban 13 éves csúcson állt, 5,4 százalék volt az amerikai éves infláció. Az augusztusi adatot kedden ismertetik, elemzők 5,3 százalékot várnak – adta hírül a távirati iroda.