2024 július 19

Még nem jött el a kamatfordulat ideje a Fed elnöke szerint

Csak akkor jöhet el a dollárkamat-csökkentés ideje, ha tartósnak ígérkezik az infláció enyhülése a 2 százalékos jegybanki cél felé – jelentette ki Jerome Powell Fed-elnök féléves kongresszusi bizottsági monetáris politikai meghallgatásán.

Powell elmondta, hogy az első negyedév adatai nem támasztják alá a monetáris enyhítés megkezdésének a szükségességét, bár a legfrissebb inflációs adatok mutatnak némi szerény javulást ebbe az irányba. Az inflációs cél tartós megközelítéséhez azonban még további meggyőző adatokra lenne szükség.

Powell hozzátette, hogy a szigorú monetáris politika késedelmes vagy elégtelen mértékű enyhítése visszavetheti ugyan a gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatást, az elsietett vagy túl nagy mértékű enyhítés azonban megakaszthatja, vagy akár meg is fordíthatja az infláció terén eddig tapasztalt előrelépést. A Fed ezért ülésről ülésre, a rendelkezésre álló makrogazdasági adatok elemzésével fog dönteni a monetáris politikai irányvonalának kiigazításakor – tette hozzá a szenátusi bizottság előtt.

Megjegyezte, hogy az árstabilitást és a teljes foglalkoztatást a korábbinál már kiegyensúlyozottabb kockázatok terhelik. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a hónap végén tartja következő kamatdöntő ülését. A pénzpiacok kamattartásra számítanak, hogy szeptemberig nem csökkenti a jelenleg 2,25-5,50 százalékos irányadó monetáris politikai kamatsávot.