2024 június 14

Megszólalt az IMF – tovább kell emelni a kamatokat?

A tőkepiacokat leginkább lázban tartó kérdés hosszú hónapok óta az, hogy a nagy jegybankok milyen monetáris politikát folytatnak. Az Európai Központi Bank (EKB) és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntései ugyanis alapvető hatással bírnak a részvényárfolyamokra is. Most a Nemzetközi Valutaalap (IMF) fogalmazott meg véleményt – szerintük a Fednek még szigorítani kéne.

Égető kérdés

Az infláció elszaladása a fejlett világban egyáltalán nem új keletű téma. A pénzromlás mind Európa legtöbb országában, mind a tengerentúlon messze túlszárnyalta a jegybankok által célként meghatározott sávokat. Ezért monetáris szigorítással kellett reagálnia a központi bankoknak. A magasabb kamatszint ugyanis visszafogja a hitelezést, a fogyasztást. Bár lassítja a gazdaságot ezáltal, az infláció is csökkenni fog a visszaeső kereslet miatt.

Nagyon nem mindegy, hogy meddig szükséges ugyanakkor emelni a kamatszintet. A túl magas kamatok akár recessziót is okozhatnak. Értelemszerűen ez pedig negatívan érinti a részvénypiacot is, hiszen a vállalatok eredményessége csökkenhet a nehezebb gazdasági körülmények között, illetve a tőkeköltség is nő a magasabb kamatszint miatt. Arról nem is beszélve, hogy a kötvények vonzóbb befektetések lehetnek ilyenkor, mint a bizonytalan megtérülést biztosító részvények.

IMF – kellhet még szigorítás

Az IMF véleménye szerint nem mérséklődött még a hitelezés elegendő mértékben ahhoz, hogy a Fed befejezze a monetáris szigorítást. A visszaesés nem szignifikáns,  így ez nem kell, hogy változtatásra késztesse a Fed döntéshozóit. A valutaalap megszólalása szerint a növekvő bérekből eredő inflációs nyomás és az alacsony munkanélküliség ténye azt jelenti, hogy a Fednek talán még szigorítania kellene egy kicsit. A kamatemelések miatt ugyanakkor nőhet a munkanélküliségi ráta, 4,5 % körüli szintre várja a mutatót az IMF.

Címlapkép forrása: Shutterstock