2023 december 09

Exxon – bomba bejelentés, lítiumkitermelésbe kezdenek

Az Exxon 2027-re lítiumkiteremelésbe fogna az Amerikai Egyesült Államokban. A Reuters beszámolója szerint az Exxon elsősorban az elektromos autókra fókuszálna az új tevékenységgel.

Reuters-re hivatkozva az RTL közölte: „a vállalat az év elején szerezte meg az Arkansas déli részén található Smackover-formáció 120 ezer hektárnyi területének jogait. Az Exxon közölte, hogy hagyományos olaj- és gázfúrási módszerekkel jutna hozzá az ott található lítiumban gazdag sós vízhez mintegy 3 kilométeres mélységből, majd egy új kitermelési technológiával választaná ki a lítiumot belőle.” – áll a cikkben.

„Az Exxon volt az, amely az 1970-es években feltalálta az újratölthető lítium-ion akkumulátorokat, de kiszállt a technológiából. Most azt közölték, hogy a terméket Mobil Lithium néven fogják forgalmazni.” –írták.

„Hosszú távon a lítium óriási lehetőséget jelent.” – mondta el Dan Ammann, a vállalat „alacsony szén-dioxid-kibocsátású” üzletágának elnöke. „Sürgősen fel kell gyorsítani e kritikus fontosságú anyagok hazai termelését.”

Az Exxon azt tervezi, hogy évente jóval több mint 1 millió elektromos autóhoz szállít lítiumot, és 2030-ra a fém vezető beszállítójává válik.

Exxon - bomba bejelentés, lítiumkitermelésbe kezdenek

Forrás: Reuters

Borítókép forrása: www.shutterstock.com