2024 február 28

Változik az adó- és járulékfizetés, erre figyelj!

A 2023. év végi minimálbér változás miatt már decemberre magasabb adóval- és járulékkal kell számolniuk a cégeknek és a nem katás egyéni vállalkozóknak. Hívja fel a figyelmet a K&H. A vonatkozó befizetések teljesítéséhez ezért fontos tudni, hogy milyen tételeket érint a változás.   

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023. december 1-jével történt megemelése január 12-én, a tavaly decemberre vonatkozó adó- és járulékbefizetésnél fogja először éreztetni hatását a vállalkozások számára. „A tudatos pénzügyi tervezéshez és a növekedéshez elengedhetetlen a gazdasági és szabályozási környezet alapos ismerete. A tavalyi év utolsó hónapjában történt változások miatt így most különösen oda kell figyelniük az egyéni és társas vállalkozásoknak. Fontos, hogy a megfelelő bevallást és befizetést határidőre teljesítsék. Aki esetleg ezt nem megfelelően teljesítette, annak önellenőrzés keretében van lehetősége a bevallás javítására. Ilyenkor különösen jól jön a szakmai tájékoztatás. Segítségnyújtás, közös gondolkodás, hogy könnyen, gyorsan képet kapjanak arról, hogy kire és hogyan vonatkozik a szabályozás”. Hívta fel a figyelmet Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője

Szilágyi Anita, a Vállalkozás Okosan vezető tanácsadója a részletekbe is beavat. „A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt a 2023 decemberi társadalombiztosítási járulékot, szociális hozzájárulási adót és személyi jövedelemadót is már a magasabb összeg után kell megfizetniük a vállalkozásoknak. Az átalányadózóknál a negyedéves göngyölítésnél ugyancsak a decemberi hónapra kell a magasabb adót és járulékot számolni.”

Ami nem fog változni 

Az év utolsó hónapjában történt változás nem érinti azokat a 2023-ra vonatkozó értékhatárokat, amelyek az éves minimálbérhez – azaz az adott év január elsején érvényes minimálbérhez – kötődnek. Ilyen például az átalányadó bevételi értékhatára és az adómentes keret. Továbbá az osztalékadó fizetésére kötelezetteknél nem emelkedik az osztalék utáni szociális hozzájárulási adó felső korlátja. Míg a különböző juttatások mértéke, mint például az álláskeresési járadék, gyed stb. – csak idén január elsejétől emelkedik.

Borítókép forrása: Shutterstock