2024 május 25

Tavaszi szünetet tartott az ingatlanpiac áprilisban

Átmeneti visszaesést hozott az április a hazai ingatlanpiacon, így az előző hónaphoz képest ezerrel kevesebb tranzakcióval zárt a szegmens. A Duna House saját adatain alapuló becslése alapján országosan 6 787 adásvétel történt, amely az előző évhez képest továbbra is 37%-os visszaesést mutat, és az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz viszonyítva is 13%-kal gyengébb teljesítményt jelent. Tovább élénkült azonban az aktivitás a jelzáloghitel-piacon, április hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján 42 milliárd forintos volumen becsülhető, ami az előző havi becsült adathoz képest 6%-os növekedést mutat, ugyanakkor számottevő, 71%-os csökkenést jelez az előző év áprilisi MNB adathoz képest.

Az ingatlanpiacon az ünnepi és tavaszi visszaesés várhatóan csak átmeneti és a hosszabb lakáspiaci trendek vizsgálata alapján nem szokatlan jelenség, májusban így ismét növekvő tendenciával számolnak az ingatlanközvetítő vállalat szakemberei, emellett fokozódó aktivitást prognosztizálnak a pénzügyi szakértők is a második negyedév során.

Ugyan a márciusinál alacsonyabb tranzakciószámmal zárta a hónapot az ingatlanpiac, érdeklődők tekintetében nem teljesített rosszabbul a szegmens, az előző hónapnál egy ponttal magasabb eredményt, 69 pontot hozott az április a keresletindexben. Az előző évekhez mérten ugyanakkor még így is jelentős a lemaradás, de a pandémia évében tapasztalt extra visszaesésnél jobban teljesített az idei április.

Az elmúlt hónapokhoz képest jelentős átrendeződést mutat a fővárosi kerületek iránti érdeklődés a Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján. A lista élén a XIII. kerület áll, azonban leszorultak a dobogóról a népszerű belvárosi kerületek, Terézváros és Erzsébetváros. Az érdeklődők körében a második legkeresettebb kerület Újbuda volt, amit a II. kerület követett a sorban.

Négyzetméterár-változás tekintetében is mozgalmas volt az április, ugyanis az árcsökkenés elérte a budai oldal és a pesti belváros téglaépítésű ingatlanjait is, egymillió forint alá csökkent az átlagos négyzetméterár az elmúlt hónap értékesítési adatai alapján ezeken a területeken. Az irányár változása a főváros teljes területén 4% volt ennél az ingatlantípusnál, a tulajdonosok emellett 5%-ot voltak hajlandóak engedni az eladási árból az alku során. Vidéken az alku mértéke 6% volt.

Az előző év azonos időszakához képest enyhe drágulás tapasztalható a panellakások átlagos négyzetméterára tekintetében vidéken és a főváros budai oldalán, azonban a pesti lakótelepeken mérséklődtek az árak. A fővárosban a budai panelek tulajdonosai átlagosan 5%-kal csökkentették az árat a hirdetés során, míg Pesten 4%-os irányárváltozás realizálódott a hirdetési folyamat alatt. Az alku mértéke a fővárosban 3-5% között alakult ennél az ingatlantípusnál, vidéken a mozgástér 8% volt.

A vevői motivációt tekintve a fővároshoz hasonlóan vidéken is a befektetési célú vétel volt a leggyakoribb, de országosan 22-27%-ban szerződtek az első lakásukat vásárlók is. Az ingatlanbefektetők átlagosan 55,6 millió forintot költöttek a fővárosban, 34,2 millió forintot vidéken, első lakásra pedig 30,9 millió forintot szántak a vidéki fiatalok, míg Budapesten 39 millió forintba került az otthonteremtés.

Az áprilisban zárult ingatlaneladások adatai alapján a vidéki területek mellett a fővárosban is a jó állapotú ingatlanok voltak a legkeresettebbek, azonban a keleti országrészben 32%-os többséggel a nagyon jó állapotú ingatlanokat vitték. A felújítási kedv országosan 6-12% között alakult.

3 érdekes adat

  • Budán és a pesti belvárosban is 1 millió Ft alá csökkent a téglaépítésűek átlagos négyzetméterára.
  • A márciusinál kereken 1000-rel kevesebb tranzakciót zárt az ingatlanpiac áprilisban.
  • Átvette a belvárosi kerületek helyét népszerűség tekintetében Újbuda és a II. kerület.

Borítókép forrása: Shutterstock