2024 július 14

Sparktech hatalmas fejlesztés a mezőgazdaságban

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) több mint 743 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával automatizált, helyi alapanyagokra és melléktermékekre alapozott mobil építészeti megoldást dolgozott ki a Sparktech Innováció Kft. a mezőgazdaság számára – írja az MTI.

A társaság keddi tájékoztatása szerint a projektet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel konzorciumban valósították meg. A fejlesztés eredménye egy helyváltoztatásra alkalmas, precíziós anyagkijuttatást megvalósító robot, amely a helyi adottságokra alapozott alapanyag-receptúrát használ a mezőgazdasági épületek előállítására. A projekt aktualitását az adja, hogy globális problémát jelent a lakossági és a mezőgazdasági hulladékok, melléktermékek kezelése, tárolása, esetleg megsemmisítése. Az épületekhez szükséges alapanyagok előállítása legtöbbször környezetterhelő módon, a környezet kizsákmányolásával, a tájkép maradandó változásával történik – írták.

A projekt eredményeként megvalósult fejlesztés alkalmas például állattartó telepek, termény- és takarmánytárolók létrehozására, valamint egyéb tárolási funkciók megvalósítására. A kifejlesztett eszköz legfőbb tulajdonsága a gyorsaság és a mobilitás, a berendezéssel létrehozott épület fő tulajdonsága pedig az, hogy újrahasznosítható és környezetbarát. A mobilitás ebben az esetben azt is jelenti, hogy ha az épületre már nincs szükség, akkor ledönthető és beszántható környezetkímélő módon – közölte a vállalat.