Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Növekedési aggodalmak az Oracle-nél

Az Oracle (ORCL.N) részvényei kedden 10,4%-kal estek, mivel a negyedév alulmúlta az elvárásokat a felhőalapú értékesítések terén.

A borúlátó előrejelzések fokozták az aggodalmakat a generatív mesterséges intelligencia fellendüléséből várhatóan profitáló vállalat növekedési ütemével kapcsolatban. A cég felhőinfrastruktúra-egységének – amely az Amazon Web Services és a Microsoft Azure iparági óriásokkal versenyez – az utóbbi három negyedévben lassult a növekedése. „Az OCI (Oracle Cloud Infrastructure) növekedésének visszaesése aggodalomra adhat okot a befektetők körében – írták a Barclays elemzői. Az Oracle részvényei idén 40%-kal emelkedtek, mivel a befektetők arra számítanak, hogy a generatív MI, a népszerű ChatGPT chatbot mögötti technológia növekvő elfogadása növelni fogja az adatközponti szolgáltatásokat nyújtó vállalatok növekedését.

A 103,14 dolláros részvényáron a vállalat körülbelül 33 milliárd dollár piaci tőkeértékét veszítheti el. Az Oracle hétfőn a gyenge eredményekért a beszállítási korlátozásokat okolta. Safra Catz vezérigazgató szerint a vállalat generatív MI és felhőinfrastruktúra szolgáltatásainak iránti kereslet „asztrológiai mértékben” nő. Az elemzők azonban továbbra is aggódnak a cég kilátásai miatt. Legalább négy brókercég csökkentette a részvények árcélját az eredmények következtében. „Az elmúlt két negyedév felhőalapú bevételkiesése részben aláássa a bizalmunkat abban, hogy a felhőbe való átmenet fenntartható bevételnövekedést eredményez” – mondta a Piper Sandler brókercég.

A teljes felhőbevétel, amely a szoftvert is magában foglalja, 25%-kal nőtt a november 30-án zárult második negyedévben, elmaradva a cég 29-31%-os növekedési várakozásától. A gyengébb vállalati kiadások és a nagyobb szereplőkkel szembeni heves verseny is hátráltatta ateljesítményt. Az Oracle a harmadik negyedévre 6-8%-os bevételnövekedést jósolt, beleértve a Cerner egészségügyi adat-szoftverplatformot is. Az LSEG adatai szerint az előrejelzés elmarad az elemzők átlagosan 7,6%-os növekedési becslésétől – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Borítókép: Shutterstock