2024 június 16

Sűrű májusi program előtt az arany

Jóval magasabban nyitott az arany árfolyama, mint a péntek zárás, erőt demonstrálva a piacon. Ennek ellenére továbbra is 2000 dollár alatt maradtunk, ami nagyon rossz jel a bikák számára. Elvesztettük a momentumot és az árfolyam egyre lejjebb zuhant. Májusban viszont minden megváltozhat. Nagyon fontos döntések előtt áll az arany, és nyomás alá került a központi bankok ülései előtt. 

Az alacsonyabb kamatlábak általában növelik az arany iránti keresletet, hiszen a kamat az egyik legnagyobb ellensége az aranynak. Eközben az erősebb zöldhasú a külföldi vásárlók keresletét terheli, drágábbá téve az aranyat a külföldi valutával rendelkező kereskedők számára. Ezen két tényezőt nagy figyelemmel kell követni ezen a héten is, hiszen komoly elmozdulások jöhetnek a piacon. Az arany árfolyama egyelőre nem mutatott különösebb volatilitást. Az amerikai kincstári hozamok csökkenése korlátozta az arany veszteségeit, a bikákat pedig a délelőtti órákban a szilárd dollár nem engedte kibontakozni. Úgy tűnik túl nagy a feszültség a központi bankok találkozója előtt. Ez miatt komoly küzdelem várható, ha a bikák szeretnének 2000 dollár felett zárni.

(www.shutterstock.com)

A központi bankok döntése előtt belassult a piac

Az elmúlt hetekben jelentős volatilitással találkozhattunk. A mozgások viszont mostanra kissé komótosabbá váltak. A kereskedők arra számítanak, hogy az ülések egyértelművé teszik a központi bankok kamatláb emeléssel kapcsolatos stratégiáit, illetve rávilágítanak az infláció megszelídítésében való előrehaladásra. A piac jelenleg az 88,6 százalékos esélyt lát egy újabb 25 bázispontos emelésre a Fed május eleji ülésén. Lisa Cook, az egyesült államokbeli Federal Reserve System Kormányzótanácsának tagja pénteken jelezte, hogy a jegybanki monetáris politika következő szakaszának kilátásai kevésbé egyértelműek. Ezen felül az Európai Központi Bank május 4-én várhatóan 25 bázisponttal emeli a kamatlábakat, azonban az 50 bázispontos emelést sem zárták ki. Az Egyesült Királyság központi bankja is találkozót tart május 11-én. A várakozások szerint 4,5 százalékra emelik majd a kamatlábakat.

Tisztán láthatjuk, hogy a várakozások szerint mindhárom központi bank a kamatlábak emelése felé húz. Ez viszont nagyon rossz hír az aranynak. Még van egy hetünk, míg a központi bankok találkozósorozata elindul, azonban a hangulat már most borús. A szakértők óvatosságra intenek, komoly ingadozások jöhetnek a piacon.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock