Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Oroszország szeptemberben is csökkenti olajexportját

Oroszország szeptemberben is csökkenti olajexportját napi 300 ezer hordóval – jelentette be szerdán Alekszandr Novak, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettese.

Mint azt az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta, Moszkva augusztusban napi félmillió hordóval kevesebb olajat exportált. Novak beszélt arról is, hogy Moszkva más olajtermelő országokkal egyeztet arról, hogy esetleg októberben is visszafogják a kitermelést. A bejelentett augusztusi és szeptemberi csökkentés a márciusban az év végéig tett napi 500 ezer hordós termeléscsökkentési elkötelezettségen felül értendő. Az ukrajnai orosz hadművelet miatt elrendelt nyugati szankciók dacára Oroszország márciusban napi 8,1 millió hordó olajat exportált.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint ez 2020 áprilisa óta a legmagasabb érték volt. Ugyanakkor Moszkva bevételei csökkentek, mivel nyugati országok alig vásárolnak az orosz energiahordozóból, helyettük a legfőbb importőrökké Kína és India lépett elő. Mindemellett a világ legfejlettebb demokratikus államait magába foglaló G7-csoport azon fáradozik, hogy globálisan elfogadtassa egy ársapka alkalmazását az orosz olajra. Novak közölte, hogy a moszkvai vezetés az úgynevezett szürke exportok jobb ellenőrzésével nagyobb stabilitásra törekszik a hazai olaj- és üzemanyagpiacon. Ezek esetében olyan államilag támogatott olaj, illetve olajszármazékok orosz belföldi piacokon történő felvásárlásáról van szó, amelyeket külföldön értékesítenek.

Novak elmondta, hogy mivel ezek a mennyiségek hiányoztak a belföldi piacokon, július végén erősen megemelkedtek az árak az olajtőzsdéken és a benzinkutaknál. Egyes orosz régiók arra panaszkodtak, hogy nem jutnak elegendő üzemanyaghoz. Novak a probléma orvoslását ígérte. Hozzátette: bár elviekben elegendő olaj áll rendelkezésre, mégis szükség van a piac stabilizálására a mezőgazdasági idény végéig – közölte a távirati iroda.