2024 június 21

Kritikus szint előtt áll a sárgafém, a héten eldőlhet a sorsunk

Több, mint 30 dolláros veszteséggel zárta a hetet a sárgafém, amely azt jelenti, hogy egyre közelebb kerültünk a kritikus 1800 dolláros határhoz. A múlt heti kereskedés során a hétfőt leszámítva minden egyes napon piros gyertyát alakítottak ki a medvék. Ezen veszteségeket összeadva pár nap alatt jelentősen eltávolodtunk a hét elején feljegyzett 1850 dollártól. Zsinórban a negyedik hetet zárta veszteséggel az arany, aminek köszönhetően a január végén tapasztalt 1950 dolláros árfolyam látótávolságon kívülre került. Minden a február elején bejelentett foglalkoztatottságról szóló adatokkal kezdődött. A dollár index ekkor a 100-as szintnél járt, majd a brutális adatokat követően hirtelen erősödésbe kezdett, ezzel a nemesfémek vesztét okozva. A múlt heti kereskedés során látott értékvesztés nagy mértékben a dollárnak köszönhető.

Nagyon jól látható, hogy a dollár index emelkedése hogyan hatott a sárgafém árfolyamára. A zöldhasú csak a hétfői napon nem volt képes zöld gyertyát felmutatni, ellenben az arany csak ezen a napon volt képest gyarapodni. A hét hátralevő részében a dollár feltornázta magát a 105-ös szint fölé, ezzel megerősítve pozícióját, míg az arany folyamatosan veszített értékéből.

Mire számíthatunk a héten?

Az aranypiacok jelentősen csökkentek a pénteki kereskedési ülés során, mivel általánosságban továbbra is sok negatívumot láthatunk. Ennek ellenére az elemzők szerint nagy figyelmet kell fordítanunk az alattunk lévő 200 napos EMA-re. Nagyon valószínű, hogy jelentős mozgást láthatunk majd ezen a területen. Még nem tudni, hogy az aranyra ráugornak-e majd a vásárlók, de ezt nyilvánvalóan nemcsak a dollár értéke, hanem a kamatlábak is befolyásolják majd. Köztudottan a kamat az egyik legnagyobb ellensége a sárgafémnek, így a Fed agresszív döntése további nyomást gyakorolhat a nemesfémre. Jelenleg már majd 150 dolláros veszteségről beszélünk. Az arany jelenlegi árfolyama 1816 dollár. Kritikus fontosságú lesz az 1800-as szint megtartása a további veszteségek elkerülése érdekében.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock